Zadba o odporność i dobry poziom cukru. Wystarczy dorzucić garść do zupy
O właściwościach tych malutkich, czarnych ziarenek mówiło się już w starożytnym Egipcie, nazywając je przy tym “złotem faraonów”. Dzisiaj nadal wykorzystuje się ich prozdrowotny potencjał, doceniając przy tym wszechstronne działanie. Czarnuszka, o której mowa, jest nieocenioną pomocą przy wielu dolegliwościach. Przekonaj się, dlaczego warto ją wykorzystać jako naturalne wsparcie dla zdrowia.
Czarnuszka, często nazywana również czarnym kminkiem, to niepozorna roślina, której nasiona posiadają ogromny potencjał prozdrowotny. Głośno mówiło się o nim już w starożytnych czasach. Wtedy te czarne ziarenka, nieco przypominające drobne kamyczki, służyły jako rozwiązanie na wiele dolegliwości. Dzisiaj ponownie dużo się o nich mówi, zalecając włączenie ich do swojego codziennego jadłospisu. Zwłaszcza że można to zrobić na wiele sposobów.
Czarnuszka siewna to roślina jednoroczna z rodziny jaskrowatych, charakteryzująca się czarnymi nasionami o lekko ostrawym i orzechowym posmaku, a także intensywnym aromacie. Od wieków wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa, a także w formie oleju tłoczonego na zimno, który okazuje się być prawdziwą bombą zdrowotną.
Poprzez swój szeroki wachlarz właściwości, czarnuszkę można wykorzystywać na wiele sposobów jako naturalne wsparcie dla zdrowia na wielu płaszczyznach. Ponadto jest łatwo dostępna, co czyni ją dobrym rozwiązaniem przy wielu dolegliwościach. To skarb natury, który regularnie stosowany może przynieść rewelacyjne rezultaty.
A wszystko to zawdzięcza wyjątkowym składnikom aktywnym, wśród których między innymi wymienia się różnorodne kwasy tłuszczone omega-3, omega-6 i omega-9, będące niezbędnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto czarnuszka do cenne źródło witamin i minerałów, takich jak selen, cynk, magnez, a także liczne witaminy z grupy B czy witaminy A i E. Nie można zapomnieć również o cennej biostyminie, alkaloidach i fitosterolach.
Może cię zainteresować: Pij zamiast zwykłej herbaty. Ochota na słodycze minie w kilka dni
Dzięki bogactwu składników czarnuszka wykazuje szerokie spektrum właściwości korzystnych dla zdrowia. Wśród nich z pewnością wymienia się wsparcie i wzmocnienie odporności. Regularne sięganie po nasiona czarnuszki wspiera organizm w walce z infekcjami i stanami zapalnymi. A wszystko to dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym, które wykazuje tymochinon, czyli jeden z cennych olejków eterycznych obecny w tych nasionach.
Ponadto czarnuszka poprawia trawienie poprzez stymulację produkcji soków trawiennych, wspierając przy tym wątrobę, a także pomagając przy takich dolegliwościach, jak chociażby wzdęcia. Za pomocą selenu czarnuszka wpływa pozytywnie na funkcjonowanie tarczycy. Znaleźć w niej można również silne przeciwutleniacze, które chronią przed działaniem wolnych rodników, tym samym opóźniając procesy starzenia organizmu. Te niepozorne nasionka mogą być również pomocne w kontekście zdrowia skóry, włosów i paznokci.
Nie można nie wspomnieć o ochronie serca i układu krwionośnego, gdyż czarnuszka korzystnie oddziałuje na regulację ciśnienia krwi, a także na zmniejszenie poziomu cholesterolu, zmniejszając ryzyko licznych chorób. Co ciekawe, szczególnie polecana jest dla osób z cukrzycą bądź insulinoopornością, gdyż skutecznie obniża poziom glukozy we krwi.
Zobacz także: Nazywają go zielonym złotem. Poprawia wzrok i pozwala zachować młodość na lata
Czarnuszka jest dobrym wsparciem dla organizmu, między innymi dlatego, że można włączyć ją do swojej codzienności na kilka sposobów. Ponadto jest łatwo dostępna, a jej zakup nie wymaga wydawania fortuny.
Z łatwością można się więc w nią zaopatrzyć i sięgać po nią na co dzień, między innymi wykorzystując klasyczne nasiona czarnuszki, dodając je do sałatek, zup czy pieczywa. Wystarczy już nieduża garść, aby dostarczyć organizmowi to, co nasiona czarnuszki posiadają w sobie najcenniejszego. Warto je również dodawać do jogurtu, owsianki czy smoothie.
Ciekawym i niezwykle wartościowym rozwiązaniem jest także olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Wystarczy już łyżeczka dziennie dodana do sałatki lub koktajlu, aby po czasie zauważyć pierwsze efekty. Taki olej może być również stosowany zewnętrznie na skórę oraz włosy.
Zobacz też:
Kup mężowi taki prezent na walentynki. Każdej zimy będzie ci dziękował
Przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie. O tym naparze mówiły już nasze babcie
To najlepsze ćwiczenia dla seniorów. Obniżają biologiczny wiek organizmu