Reklama
Reklama

Masz dość syropu z cebuli? Ta herbata jeszcze lepiej działa na przeziębienie

Próbując pozbyć się przeziębienia, zazwyczaj robimy słynny syrop z cebuli. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie, które pomoże nam złagodzić uciążliwe objawy. Zamiast syropu możemy przygotować biały napar. Dzięki niemu szybko wrócimy do zdrowia, a równocześnie jest on smaczny i nie ma tak nieprzyjemnej woni, jak syrop z cebuli. Sprawdź, jak przygotować taki napar.

Sezon przeziębień nadal trwa. Warto więc znać domowe sposoby na to, jak wzmocnić organizm podczas infekcji i złagodzić objawy towarzyszące jej. W tym celu wystarczy przygotować biały napar, który nie tylko jest bardzo skuteczny, ale i dobrze smakuje. Przyrządzenie go jest niezwykle proste. Podpowiadamy, jak go zrobić.

Jak biały napar wpływa na nasz organizm? Jego składniki mają wiele właściwości

Chcąc pozbyć się przeziębienia, warto przygotować tak zwany biały napar. Jest to napój, który łączy w sobie laski cynamonu, goździki, imbir, szafran oraz anyż. Dodatkowo możemy ten zdrowy płyn dosłodzić miodem. Będzie to idealne połączenie z korzennymi smakami, które pozwoli nam cieszyć się nie tylko świetnie wpływającym na zdrowie, ale i smacznym napojem.

Biały napar działa następująco na nasz organizm:

  • ułatwia wykrztuszanie - dzięki goździkom i anyżowi,
  • poprawia trawienie - dzięki imbirowi, goździkom, cynamonowi oraz szafranowi,
  • działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie - dzięki goździkom,
  • rozgrzewa - za pomocą imbiru, goździków oraz cynamonu,
  • łagodzi ból gardła - poprzez obecność miodu oraz goździków,
  • ma działanie antybiotyczne - ze względu na zawartość goździków, imbiru, cynamonu oraz szafranu.

Wobec tego jest to idealna mieszanka, gdy jesteśmy przeziębieni. Dzięki temu naparowi złagodzimy uciążliwe objawy oraz wesprzemy organizm w walce z infekcją.

Czytaj również: Ćwiczenia rozciągające dla seniorów - wystarczy kilka minut dziennie, aby wzmocnić stawy

Biały napar - jak go przygotować? To prostsze niż myślisz

Przyrządzenie białego naparu nie jest skomplikowane. Z podanych proporcji przygotujemy jeden kubek napoju, więc jeśli chcemy mieć go więcej, wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość składników. W dodatku warto zmieniać ich proporcje w zależności od tego, na jakich właściwościach nam zależy i modyfikować przepis według swoich potrzeb.

Do przyrządzenia jednej porcji białego naparu, będziemy musieli wyposażyć się w:

  • 3 cm korzenia imbiru,
  • 1 gwiazdkę anyżu,
  • 3 cm laski cynamonu cejlońskiego,
  • 8 goździków,
  • 2 nitki szafranu,
  • miód, który dodajemy do smaku.

Pierwszym krokiem jest obranie imbiru i pokrojenie go na cienkie plasterki. Następnie wkładamy go do kubka i dodajemy resztę składników (oprócz miodu). Całość zalewamy wrzątkiem, przykrywamy kubek talerzykiem i parzymy napar przez kwadrans. W momencie, gdy napój ostygnie do około 40 stopni Celsjusza, dopiero wtedy dodajemy miód, aby zachował on swoje właściwości. Napar należy pić od razu, póki jest świeży i ciepły.

Zobacz też:

​Złe wieści dla alergików. Te rośliny już pylą i uczulają

Woda z kranu płynie zbyt wolno? Sprawdź to, nim wezwiesz hydraulika

Tego nigdy nie wrzucaj do toalety. Polacy robią to nagminnie i wywołują awarie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | domowe sposoby