Masz dość syropu z cebuli? Ta herbata jeszcze lepiej działa na przeziębienie
Próbując pozbyć się przeziębienia, zazwyczaj robimy słynny syrop z cebuli. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie, które pomoże nam złagodzić uciążliwe objawy. Zamiast syropu możemy przygotować biały napar. Dzięki niemu szybko wrócimy do zdrowia, a równocześnie jest on smaczny i nie ma tak nieprzyjemnej woni, jak syrop z cebuli. Sprawdź, jak przygotować taki napar.
Sezon przeziębień nadal trwa. Warto więc znać domowe sposoby na to, jak wzmocnić organizm podczas infekcji i złagodzić objawy towarzyszące jej. W tym celu wystarczy przygotować biały napar, który nie tylko jest bardzo skuteczny, ale i dobrze smakuje. Przyrządzenie go jest niezwykle proste. Podpowiadamy, jak go zrobić.
Chcąc pozbyć się przeziębienia, warto przygotować tak zwany biały napar. Jest to napój, który łączy w sobie laski cynamonu, goździki, imbir, szafran oraz anyż. Dodatkowo możemy ten zdrowy płyn dosłodzić miodem. Będzie to idealne połączenie z korzennymi smakami, które pozwoli nam cieszyć się nie tylko świetnie wpływającym na zdrowie, ale i smacznym napojem.
Biały napar działa następująco na nasz organizm:
- ułatwia wykrztuszanie - dzięki goździkom i anyżowi,
- poprawia trawienie - dzięki imbirowi, goździkom, cynamonowi oraz szafranowi,
- działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie - dzięki goździkom,
- rozgrzewa - za pomocą imbiru, goździków oraz cynamonu,
- łagodzi ból gardła - poprzez obecność miodu oraz goździków,
- ma działanie antybiotyczne - ze względu na zawartość goździków, imbiru, cynamonu oraz szafranu.
Wobec tego jest to idealna mieszanka, gdy jesteśmy przeziębieni. Dzięki temu naparowi złagodzimy uciążliwe objawy oraz wesprzemy organizm w walce z infekcją.
Czytaj również: Ćwiczenia rozciągające dla seniorów - wystarczy kilka minut dziennie, aby wzmocnić stawy
Przyrządzenie białego naparu nie jest skomplikowane. Z podanych proporcji przygotujemy jeden kubek napoju, więc jeśli chcemy mieć go więcej, wystarczy odpowiednio zwiększyć ilość składników. W dodatku warto zmieniać ich proporcje w zależności od tego, na jakich właściwościach nam zależy i modyfikować przepis według swoich potrzeb.
Do przyrządzenia jednej porcji białego naparu, będziemy musieli wyposażyć się w:
- 3 cm korzenia imbiru,
- 1 gwiazdkę anyżu,
- 3 cm laski cynamonu cejlońskiego,
- 8 goździków,
- 2 nitki szafranu,
- miód, który dodajemy do smaku.
Pierwszym krokiem jest obranie imbiru i pokrojenie go na cienkie plasterki. Następnie wkładamy go do kubka i dodajemy resztę składników (oprócz miodu). Całość zalewamy wrzątkiem, przykrywamy kubek talerzykiem i parzymy napar przez kwadrans. W momencie, gdy napój ostygnie do około 40 stopni Celsjusza, dopiero wtedy dodajemy miód, aby zachował on swoje właściwości. Napar należy pić od razu, póki jest świeży i ciepły.
Zobacz też:
Złe wieści dla alergików. Te rośliny już pylą i uczulają
Woda z kranu płynie zbyt wolno? Sprawdź to, nim wezwiesz hydraulika
Tego nigdy nie wrzucaj do toalety. Polacy robią to nagminnie i wywołują awarie