Mało kto pamięta o tym napoju. Pij go codziennie, wątroba szybko ci podziękuje
Chcesz w naturalny sposób zadbać o swoją wątrobę i jelita? Pomoże w tym pewien napój. Niewielu o nim pamięta, a to błąd, tak przygotowana herbata jest zdrowa i wspomaga usuwania toksyn z organizmu. Dodatkowo dzięki zawartości błonnika sprawia, że rzadziej mamy ochotę podjadać, przez co może pomóc w procesie odchudzania. Z czego jest ten pyszny napój? Jak go przygotować?
Napar z płatków owsianych świetnie wspomaga pracę wątroby i oczyszczanie jelit. Płatki najczęściej kojarzą się nam ze śniadaniem — z mlekiem lub jogurtem są odżywczym posiłkiem, jednak przygotowanie z nich naparu to równie świetny pomysł, za który twój organizm ci podziękuje.
Te produkty spożywcze są dobrym źródłem rozmaitych witamin i minerałów, w tym błonnika, który wpiera pracę jelit i ułatwia usuwania toksyn z organizmu. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wskazuje, że w ugotowanych płatkach owsianych (w 100 g) znajdziemy: 3,21 g białka, 2,9 g błonnika, 14 mg wapnia, 45 mg magnezu, 129 mg fosforu, 100 mg potasu i wiele innych. W mniejszych ilościach płatki zawierają także żelazo, mangan, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B.
Dzięki zawartości tych mikroelementów organizm może m.in. lepiej wchłaniać składniki odżywcze z innych pokarmów. Napar działa jak miotełka na jelita. Pomaga usuwać toksyny, dzięki czemu wpiera pracę wątroby. Ponadto przyśpiesza metabolizm — resztki jedzenia nie zalegają w jelitach. Przez to rzadziej cierpimy na wzdęcia czy też niestrawność. Tego typu herbata działa moczopędnie, zawdzięcza to zawartości potasu i sodu, dzięki temu zmniejszamy problemy wynikające z zatrzymującej się w organizmie wodzie.
Sprawdź także: Seniorzy powinni jeść ją kilka razy w tygodniu. Ma mnóstwo witamin, a kosztuje grosze
Herbata owsiana bardzo korzystanie wpływa na organizm, w szczególności jelita i wątrobę. Pijąc ją codziennie, szybko zauważysz zmiany. Do przygotowania tego typu herbaty potrzebne są:
- 90 g naturalnych płatków owsianych,
- 500 ml wody,
- 2 łyżeczki miodu,
- szczypta cynamonu.
Wodę należy zagotować i dodać do niej płatki owsiane oraz cynamon. Pod przykryciem gotujemy płatki przez ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odcedzamy (najlepiej użyć do tego gazy). Kiedy napar wystygnie dodajemy do niego miód — miodu nie możemy dodawać do gorącej wody (powyżej 40 st. C), ponieważ starci on swoje wartości odżywcze.
Przeczytaj też: Widzisz tęczowy kożuch na herbacie? To ważny znak, ale ludzie tego nie wiedzą
Herbatę tego typu można pić codziennie. Jednak nie powinny jej spożywać osoby zmagające się z chorobami przewodu pokarmowego i jelit m.in. rozmaitymi stanami zapalnymi takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna.
Lepiej nie pić tej herbaty kilka razy dziennie, szczególnie jeśli dieta jest bogata w błonnik — jego nadmiar może wiązać się z problemami gastrycznymi. Najlepiej małą szklankę spożywać raz dzienne przed posiłkiem. Co istotne powinno się robić przerwy w jej picu np. po tygodniu, a następnie za jakiś czas powrócić do naparu.
Zobacz też:
Domowy sposób na czyszczenie okapu. Tłuszcz i osad znikną w mgnieniu oka
Co zrobić, aby dywan był znowu puszysty? Dzięki temu będzie wyglądał jak chmurka
Weź z kuchni i zmieszaj z odżywką do włosów. W mig zamaskujesz siwe odrosty