Reklama
Reklama

Mało kto pamięta o tym napoju. Pij go codziennie, wątroba szybko ci podziękuje

Chcesz w naturalny sposób zadbać o swoją wątrobę i jelita? Pomoże w tym pewien napój. Niewielu o nim pamięta, a to błąd, tak przygotowana herbata jest zdrowa i wspomaga usuwania toksyn z organizmu. Dodatkowo dzięki zawartości błonnika sprawia, że rzadziej mamy ochotę podjadać, przez co może pomóc w procesie odchudzania. Z czego jest ten pyszny napój? Jak go przygotować?

Napar z płatków owsianych świetnie wspomaga pracę wątroby i oczyszczanie jelitPłatki najczęściej kojarzą się nam ze śniadaniem — z mlekiem lub jogurtem są odżywczym posiłkiem, jednak przygotowanie z nich naparu to równie świetny pomysł, za który twój organizm ci podziękuje. 

Dlaczego warto pić napar z płatków owsianych? 

Te produkty spożywcze są dobrym źródłem rozmaitych witamin i minerałów, w tym błonnika, który wpiera pracę jelit i ułatwia usuwania toksyn z organizmu. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wskazuje, że w ugotowanych płatkach owsianych (w 100 g) znajdziemy: 3,21 g białka, 2,9 g błonnika, 14 mg wapnia, 45 mg magnezu, 129 mg fosforu, 100 mg potasu i wiele innych. W mniejszych ilościach płatki zawierają także żelazo, mangan, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B. 

Dzięki zawartości tych mikroelementów organizm może m.in. lepiej wchłaniać składniki odżywcze z innych pokarmów. Napar działa jak miotełka na jelita. Pomaga usuwać toksyny, dzięki czemu wpiera pracę wątroby. Ponadto przyśpiesza metabolizm — resztki jedzenia nie zalegają w jelitach. Przez to rzadziej cierpimy na wzdęcia czy też niestrawność. Tego typu herbata działa moczopędnie, zawdzięcza to zawartości potasu i sodu, dzięki temu zmniejszamy problemy wynikające z zatrzymującej się w organizmie wodzie. 

Sprawdź także: Seniorzy powinni jeść ją kilka razy w tygodniu. Ma mnóstwo witamin, a kosztuje grosze

Jak przygotować napar z płatków owsianych? 

Herbata owsiana bardzo korzystanie wpływa na organizm, w szczególności jelita i wątrobę. Pijąc ją codziennie, szybko zauważysz zmiany. Do przygotowania tego typu herbaty potrzebne są: 

  • 90 g naturalnych płatków owsianych, 
  • 500 ml wody, 
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • szczypta cynamonu. 

Wodę należy zagotować i dodać do niej płatki owsiane oraz cynamon. Pod przykryciem gotujemy płatki przez ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odcedzamy (najlepiej użyć do tego gazy). Kiedy napar wystygnie dodajemy do niego miód — miodu nie możemy dodawać do gorącej wody (powyżej 40 st. C), ponieważ starci on swoje wartości odżywcze. 

Przeczytaj też: Widzisz tęczowy kożuch na herbacie? To ważny znak, ale ludzie tego nie wiedzą

Jak często pić napar z płatków owsianych? 

Herbatę tego typu można pić codziennie. Jednak nie powinny jej spożywać osoby zmagające się z chorobami przewodu pokarmowego i jelit m.in. rozmaitymi stanami zapalnymi takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna. 

Lepiej nie pić tej herbaty kilka razy dziennie, szczególnie jeśli dieta jest bogata w błonnik — jego nadmiar może wiązać się z problemami gastrycznymi. Najlepiej małą szklankę spożywać raz dzienne przed posiłkiem. Co istotne powinno się robić przerwy w jej picu np. po tygodniu, a następnie za jakiś czas powrócić do naparu. 

Zobacz też:

Grzybiarze nie chcą zdradzać tego miejsca. Grzybów jest tutaj prawdziwe zatrzęsienie

Wyjeżdżasz na weekend? Dzięki temu spakujesz się nawet do małej torby

Wlej kilka kropel do żelazka. Twoje ubrania będą gładkie jak jedwab

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie