Reklama
Reklama

Mało kto pamięta o tym napoju. Pij go codziennie, wątroba szybko ci podziękuje

Chcesz w naturalny sposób zadbać o swoją wątrobę i jelita? Pomoże w tym pewien napój. Niewielu o nim pamięta, a to błąd, tak przygotowana herbata jest zdrowa i wspomaga usuwania toksyn z organizmu. Dodatkowo dzięki zawartości błonnika sprawia, że rzadziej mamy ochotę podjadać, przez co może pomóc w procesie odchudzania. Z czego jest ten pyszny napój? Jak go przygotować?

Napar z płatków owsianych świetnie wspomaga pracę wątroby i oczyszczanie jelitPłatki najczęściej kojarzą się nam ze śniadaniem — z mlekiem lub jogurtem są odżywczym posiłkiem, jednak przygotowanie z nich naparu to równie świetny pomysł, za który twój organizm ci podziękuje. 

Dlaczego warto pić napar z płatków owsianych? 

Te produkty spożywcze są dobrym źródłem rozmaitych witamin i minerałów, w tym błonnika, który wpiera pracę jelit i ułatwia usuwania toksyn z organizmu. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wskazuje, że w ugotowanych płatkach owsianych (w 100 g) znajdziemy: 3,21 g białka, 2,9 g błonnika, 14 mg wapnia, 45 mg magnezu, 129 mg fosforu, 100 mg potasu i wiele innych. W mniejszych ilościach płatki zawierają także żelazo, mangan, miedź, cynk oraz witaminy z grupy B. 

Dzięki zawartości tych mikroelementów organizm może m.in. lepiej wchłaniać składniki odżywcze z innych pokarmów. Napar działa jak miotełka na jelita. Pomaga usuwać toksyny, dzięki czemu wpiera pracę wątroby. Ponadto przyśpiesza metabolizm — resztki jedzenia nie zalegają w jelitach. Przez to rzadziej cierpimy na wzdęcia czy też niestrawność. Tego typu herbata działa moczopędnie, zawdzięcza to zawartości potasu i sodu, dzięki temu zmniejszamy problemy wynikające z zatrzymującej się w organizmie wodzie. 

Sprawdź także: Seniorzy powinni jeść ją kilka razy w tygodniu. Ma mnóstwo witamin, a kosztuje grosze

Jak przygotować napar z płatków owsianych? 

Herbata owsiana bardzo korzystanie wpływa na organizm, w szczególności jelita i wątrobę. Pijąc ją codziennie, szybko zauważysz zmiany. Do przygotowania tego typu herbaty potrzebne są: 

  • 90 g naturalnych płatków owsianych, 
  • 500 ml wody, 
  • 2 łyżeczki miodu, 
  • szczypta cynamonu. 

Wodę należy zagotować i dodać do niej płatki owsiane oraz cynamon. Pod przykryciem gotujemy płatki przez ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odcedzamy (najlepiej użyć do tego gazy). Kiedy napar wystygnie dodajemy do niego miód — miodu nie możemy dodawać do gorącej wody (powyżej 40 st. C), ponieważ starci on swoje wartości odżywcze. 

Przeczytaj też: Widzisz tęczowy kożuch na herbacie? To ważny znak, ale ludzie tego nie wiedzą

Jak często pić napar z płatków owsianych? 

Herbatę tego typu można pić codziennie. Jednak nie powinny jej spożywać osoby zmagające się z chorobami przewodu pokarmowego i jelit m.in. rozmaitymi stanami zapalnymi takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna. 

Lepiej nie pić tej herbaty kilka razy dziennie, szczególnie jeśli dieta jest bogata w błonnik — jego nadmiar może wiązać się z problemami gastrycznymi. Najlepiej małą szklankę spożywać raz dzienne przed posiłkiem. Co istotne powinno się robić przerwy w jej picu np. po tygodniu, a następnie za jakiś czas powrócić do naparu. 

Zobacz też:

Domowy sposób na czyszczenie okapu. Tłuszcz i osad znikną w mgnieniu oka

Co zrobić, aby dywan był znowu puszysty? Dzięki temu będzie wyglądał jak chmurka

Weź z kuchni i zmieszaj z odżywką do włosów. W mig zamaskujesz siwe odrosty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie