Reklama
Reklama

Widzisz tęczowy kożuch na herbacie? To ważny znak, ale ludzie tego nie wiedzą

Ludzie wpadają w panikę, kiedy podczas zaparzania na powierzchni herbaty zobaczą tęczowy kożuch i pianę. Jeśli w takiej sytuacji zawsze wylewasz napój, bo myślisz, że to wina niedomytych szklanek, popełniasz błąd. To wcale nie pozostałości po płynie do mycia naczyń. Przyczyna takiego wyglądu herbaty jest inna, niż myślisz.

Piana i tęczowy kożuch na powierzchni herbaty dość często pojawiają się podczas zaparzania popularnego napoju. Mało kto wie, dlaczego właściwie ma to miejsce, ale niektórzy wylewają go w obawie o swoje zdrowie. 

Na całe szczęście osad na pierwszy rzut oka przypominający rozlaną plamę z benzyny, nie jest niebezpieczny. To zwyczajna reakcja chemiczna. Naturalna i niegroźna dla organizmu, więc następnym razem bez obaw możesz ją pić.

Może cię zainteresować: Wlej to do pralki, a zapomnisz o prasowaniu firanek. Nie będą mieć żadnych zagnieceń

Skąd bierze się tęczowy kożuch na herbacie i dlaczego napój się pieni?

Herbata może się pienić, ponieważ w jej liściach znajdują się saponiny (są to naturalne związki wydzielane przez rośliny - obniżające cholesterol, o działaniu przeciwzapalnym czy przeciwbakteryjnym). 

Zazwyczaj pienią się one w takiej wodzie jak mydło. Zjawisko to często pojawia się także wtedy, kiedy napar zostanie dynamicznie zalany wrzątkiemA skąd tęczowy kożuch na herbacie? Ten z kolei jest wynikiem reakcji obecnych w herbacie polifenoli z węglanem wapnia w wodzie (szczególnie twardej).

Czytaj również: Szybko i bez wysiłku odśnieżysz całe podwórko. Wystarczy sznurek

Jak zapobiec powstawaniu tęczowego kożucha na herbacie? Są na to sposoby

Tęczowy kożuch nie jest niebezpieczny dla zdrowia. Jeżeli jednak nie życzysz sobie ich widzieć, możesz zastosować sprytne triki. Jednym ze sposobów, aby uniknąć jego powstawania, jest filtrowanie wody, aby zmniejszyć zawartość węglanu wapnia. Kolejnym parzenie w trochę niższej temperaturze. 

Możesz także dadać do herbaty sok z cytryny, aby zahamować jego tworzenie się na powierzchni naparu. Nie bez powodu osoby, które piją herbatę z popularnym cytrusem, rzadko mają okazję zobaczyć to kolorowe zjawisko.

Zawsze zalewaj herbatę w ten sposób, a nie będzie się pienić. To sprytny trik

Denerwuje cię piana w herbacie? Zwróć uwagę na sposób zalewania naparu. Następnym razem postaraj się nie aplikować wody z dużej wysokości, wykonując przy tym chaotyczne ruchy. 

Obniż nieco rękę i zachowaj spokój. Spróbuj zalać herbatę jednolitym, delikatnym strumieniem, aby nie wtłaczać naraz dużych ilości powietrza, które uchodzi, wytwarzając pianę w herbacie. 

Zrezygnuj także z herbat, które mają mocno poskręcane listki, bo te najczęściej bardzo się pienią po zalaniu wrzątkiem. Wpływ na powstawanie piany ma również rodzaj suszu. Najwięcej piany w herbacie powstanie po zalaniu wodą drobnych, poskręcanych liści.

Zobacz też:

Zaczęłam czyścić kran reklamówką. To dziwne, ale kamień i osad same odpadają

Ryba różana sprzyja odchudzaniu i kosztuje grosze. Za granicą wcinają, aż im się uszy trzęsą

Podstawowy większości kierowców na myjni. Wyrzucasz pieniądze w błoto

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie