Lubisz kanie? Dzięki temu zbierzesz pełny koszyk w kilka chwil
Czubajka kania to jeden z ulubionych okazów wielu grzybiarzy. Pokochali ją za wyjątkowy, intensywny smak i orzechowy aromat. Niestety jej znalezienie często stanowi nie lada wyzwanie. Znamy jednak pewne sposoby, aby zebrać pełny koszyk w kilka chwil. Poznaj je wszystkie i wróć do domu z mnóstwem zdobyczy.
Sezon na zbieranie kani zaczyna się już w czerwcu, jednak to właśnie jesienią w lasach jest wysyp tych grzybów. Wielu początkujących grzybiarzy nurtuje pytanie: jak szybko uzbierać pełny koszyk okazów? Wystarczy, że zmienisz czas i miejsce zbierania.
Kapelusz kani ma średnicę 30 cm i wygląda jak parasol. Jego barwa jest jasnobrązowa z ciemniejszymi łuskami. Tego grzyba charakteryzuje także długi, smukły trzon z bulwiastą podstawą. Jak zatem odróżnić kanię od podobnego do niej muchomora sromotnikowego?
Musimy zwrócić uwagę na pierścień na trzonie. W przypadku kani jest ruchomy, natomiast u muchomora sromotnikowego nie można nim poruszać. Pamiętajmy też, aby zbierać dojrzałe i zdrowe okazy. Nie mogą być robaczywe albo nadpsute.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Pod jakimi drzewami rosną grzyby? Pod tymi gatunkami znajdziesz ich najwięcej
Przed planowanym grzybobraniem warto monitorować pogodę. Najlepiej szukać kani kilka dni po opadach deszczu. Te grzyby uwielbiają wilgotne warunki, które panują właśnie po opadach.
Najlepiej udać się na zbiory z samego rana. O tej porze wyprzedzimy inne osoby, które wybiorą się na grzybobranie tego samego dnia.
Kani najlepiej szukać na skrajach lasów, polanach oraz na obrzeżach łąk i pastwisk. Czasem znajdziemy je w zarośniętych zakątkach, zarówno lasów iglastych, jak i liściastych.
Te grzyby preferują nasłonecznione i dobrze wentylowane miejsca. Rzadko spotkamy je na ciemnych i podmokłych terenach.
Najbardziej popularnym sposobem przyrządzenia kani jest zrobienie z nich a'la schabowych. W tym celu obtaczamy je w panierce z jajka i bułki tartej, a potem smażymy na patelni.
Te wyjątkowe grzyby możemy też grillować i dusić. Ich smak wspaniale komponuje się z sosem śmietanowym z dodatkiem cebuli i czosnku. Polecamy też zapieczenie ich kapeluszy z serem i ziołami. Wówczas uzyskamy sycące, obiadowe danie.
Zobacz też:
Pomidory ze sklepu nie mają smaku i zapachu? Zdziwisz się, jak łatwo możesz to zmienić
Ta substancja jest zakazana w USA. W Polsce jemy ją bez granic
Rozbiłeś termometr rtęciowy? Sprawdź, gdzie należy go wyrzucić