Reklama
Reklama

​Lubisz jagody prosto z lasu? Uważaj, mogą być niebezpieczne dla zdrowia

Jagody to jeden z symboli polskiego lata. Te niezwykle smaczne owoce można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Warto jednak zachować ostrożność, gdy chcemy je zjeść prosto z leśnego krzaczka. Bez zachowania odpowiednich środków higieny, konsekwencje mogą być naprawdę poważne.

W Polsce nazwa jagoda została przyjęta zwyczajowo, jednak w nomenklaturze taksonomicznej jej nazwa to... borówka czarna. Występuje na terenie praktycznie całego naszego kraju, a dziko rosnącą często można spotkać na terenach leśnych.

Czym jest bąblowica?

Bąblowica to choroba przenoszona ze zwierząt na ludzi, którą powodują larwy tasiemca bąblowcowego. Można się nią zarazić w zasadzie na trzy sposoby:

  • poprzez przeniesienie jaj bąblowca do ust za pomocą brudnych rąk,
  • przez bliski kontakt ze zwierzętami,
  • spożywając wodę lub żywność zakażone jajami tasiemca bąblowcowego.

Trudności w zdiagnozowaniu choroby wynikają przede wszystkim z faktu, że rozwija się latami. Klasycznym objawem jest torbiel zawierająca larwy tasiemca. Cystę można, wykryć wykonując prześwietlenie, rezonans magnetyczny, tomografię komputerową czy USG jamy brzusznej.

W trakcie wzrostu torbiel naciska na narządy i powoduje bóle, a także przypominające nowotwór zmiany. Najczęściej cysty pojawiają się w kościach, nerkach, ośrodkowym układzie nerwowym, płucach, śledzionie lub wątrobie. Zbyt późno wykryta i nieleczona bąblowica może prowadzić nawet do śmierci. Oczywiście istnieje sposób, by uniknąć przykrych konsekwencji zdrowotnych i jest nim chirurgiczne usunięcie torbieli. Najważniejsze jest, by wykonać zabieg przed jej pęknięciem i rozprzestrzenieniem się pasożytów.

Co zrobić, by uniknąć bąblowicy, spożywając jagody?

Przede wszystkim musimy wiedzieć, że jaja tasiemca bąblowcowego są niezwykle małe — ich średnica to około 0,04 milimetra. Powinniśmy przede wszystkim wystrzegać się spożywania owoców wprost z leśnego krzaka. Najczęściej nosicielami pasożyta są właśnie dzikie zwierzęta, choć zdarza się, że przenoszą go np. psy. Najskuteczniejszym sposobem jest obróbka termiczna jagód, gdyż larwy bąblowca giną w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza. Oznacza to, że spożywanie jagodzianek czy przetworów z jagód jest bezpieczne dla człowieka.

Jeśli chcemy zjeść jagody na surowo, musimy przede wszystkim dobrze je wypłukać. W przypadku większej ilości owoców najlepiej robić to mniejszymi partiami. Warto także w trakcie płukania dodać do jagód niewielką ilość płynu do naczyń. Nie jest to rozwiązanie, które zapewni w 100% bezpieczeństwo, ale na pewno pomoże w walce z bąblowicą.

Jakie właściwości mają jagody?

Jagody to owoce, które mają nie tylko wspaniały smak i kolor, ale także zawierają wiele witamin i minerałów. Są świetnym źródłem cynku, manganu, miedzi i selenu, a także witaminy A, B, C oraz PP. Ponadto jagody mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, regulują poziom cholesterolu i pomagają zwalczać biegunkę. W dawnych czasach jagody były stosowane jako naturalny antybiotyk. Wykorzystywano je do leczenia takich chorób jak gronkowiec, polio, tyfus, a także wielu innych zakażeń.

Zobacz też:

Zwróć na to uwagę, kupując choinkę. Postoi do stycznia i nie będzie gubić igieł

Ustaw taką temperaturę w lodówce. Rachunki za prąd polecą w dół o połowę

Tak wyczyścisz ekran telewizora. Na długo zapomnisz o smugach i kurzu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie