Reklama
Reklama

O to najczęściej kłócą się grzybiarze. Sanepid wyjaśnia, jak postąpić w lesie

Końcówka czerwca to idealny moment na grzybobranie. W lasach jest teraz cała masa jadalnych grzybów, więc z samego rana ruszaj na spacer z koszykiem. Zbieraj jednak wyłącznie tylko te okazy, które znasz i rób to w przemyślany sposób tak, aby nie zaszkodzić środowisku. Sanepid wyjaśnia, czy grzyby lepiej wycinać czy wykręcać.

Piękna pogoda zachęca do letnich spacerów po lesie. To idealna okazja do tego, aby trochę się poruszać, spędzić czas z rodziną lub znajomymi i pooddychać świeżym powietrzem. Na tym jednak nie koniec korzyści.

W końcu z takiej wycieczki możesz przynieść sobie pamiątkę. Zatracając się w zielonej gęstwinie drzew, nietrudno trafić na grzyby. Sięgaj jednak wyłącznie po świeże okazy, co do których jesteś pewien, że są jadalne i zbieraj je odpowiedzialnie tak, aby nie uszkodzić grzybni.

Jakie grzyby rosną w czerwcu? W polskich lasach jest ich więcej, niż myślisz

Zazwyczaj to jesień uważana jest za sezon na grzyby, jednak w polskich lasach już w czerwcu można natknąć się na sporo jadalnych gatunków. Wpisy na facebookowych grupach i forach internetowych potwierdzają m.in. obecność kurek. Z wpisów na grzyby.pl wynika, że na Podkarpaciu jest już sporo grzybów.

O tej porze roku zbierać możesz również pieczarki (na polanach, pastwiskach, polach), borowiki (pod sosnami, bukami), a także pyszne maślaki i podgrzybki.

Zanim zaczniesz się nimi delektować, upewnij się, że to na pewno jadalny grzyb. Pamiętaj także o obróbce termicznej, ponieważ większość grzybów wymaga obróbki termicznej, aby stać się bezpiecznymi do spożycia.

Grzyby lepiej wycinać czy wykręcać? Sanepid przypomina, jak je zbierać

Początkujący grzybiarze co roku kłócą się o to, czy lepiej wycinać czy wykręcać grzyby. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Choszcznie postanowiła więc rozwiać wątpliwości, aby zminimalizować szkody dla środowiska związane z ich nieprawidłowym zbieraniem.

Sanepid wyjaśnia, że wykręcanie grzybów nie jest dobrym pomysłem, bo w ten sposób można uszkodzić grzybnię. To zaś może mieć poważne konsekwencje dla natury, ponieważ później w danym miejscu najpewniej nie pojawią się już następne okazy.

Lepiej więc pójść do lasu z małym nożykiem. Zabierz go ze sobą na grzybobranie, a kiedy upewnisz się, że dany grzyb jest jadalny i zechcesz zabrać go do domu, po prostu wytnij go ostrożnie i delikatnie przykryj to miejsce ściółką.

Zobacz też:

Jedzą trujące grzyby i chwalą się w mediach. Eksperci ostrzegają, czym to grozi

Lepi się do ubrań, ale wspiera też układ krążenia. Zbierz na łące i zrób napar

Zapomnij o muszkach owocówkach na zawsze. Wystarczy, że włożysz to do słoika

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | triki