Kupujesz chrzan w sklepie? Katarzyna Bosacka porównuje składy i tłumaczy, czego unikać
Mało kto wyobraża sobie wielkanocne śniadanie bez chrzanu. Idealnie pasuje on do mięs i jajek, nadając im charakterystycznego aromatu. Jednak kupując gotowy produkt w sklepie, warto sprawdzić skład chrzanu. Katarzyna Bosacka wskazuje, na co zwrócić uwagę wybierając chrzan i jakich składników unikać.
Chrzan najczęściej kupujemy w sklepach, gdzie pakowany jest w niewielkie słoiczki. Mało kto jednak zwraca uwagę na jego skład, a ma on znaczenie nie tylko dla smaku, ale i dla naszego zdrowia. Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie uświadamia, jaki chrzan najlepiej wybrać i co powinien on zawierać, a czego lepiej unikać.
Katarzyna Bosacka postanowiła przed Wielkanocą uświadomić swoich obserwatorów, jaki chrzan warto kupować, a jakich produktów unikać. W tym celu przeanalizowała ich składy i zaprezentowała, które z nich są warte uwagi.
Przede wszystkim ekspertka wskazuje na to, że należy zwracać uwagę, jak duża jest procentowa zawartość korzenia chrzanu w produkcie. W niektórych przypadkach jest to nawet 70 proc., natomiast w innych wartość ta zatrzymuje się zaledwie na 40 proc. Powinniśmy wybierać produkty, w których jest większa ilość korzenia.
Oprócz tego należy zwracać uwagę na to, by w słoiczku z tartym chrzanem nie było niepotrzebnych dodatków. Należą do nich takie składniki jak: mleko w proszku, pirosiarczyn sodu, guma ksantanowa, konserwanty oraz guma arabska.
Bosacka wskazuje również, że kupując gotowy chrzan ze sklepu, powinniśmy kierować się zasadą mówiącą, że im krótszy skład ma produkt, tym jest on dla nas lepszy. W takim słoiczku powinny znajdować się jedynie takie składniki, jak korzeń chrzanu, sól, ocet, regulator kwasowości, np. kwasek cytrynowy, olej czy umiarkowana ilość cukru. Wszelkie inne dodatki zazwyczaj są zbędne.
Czytaj również: Przynieś ze spaceru i zrób wielkanocny wianek. Dekoracja w stylu skandynawskim
Oczywiście chcąc mieć pewność, że nasz chrzan jest jak najbardziej naturalny, możemy go samodzielnie przygotować i zaskoczyć naszą rodzinę na Wielkanoc. Sam przepis jest niezwykle prosty i nie potrzebujemy do niego wielu składników.
Oto co jest niezbędne do przygotowania własnego chrzanu:
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 korzenie chrzanu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki wrzątku,
- pół łyżeczki soli.
Samo przygotowanie także jest bardzo łatwe. Zaczynamy od umycia, osuszenia i obrania chrzanu. Następnie ścieramy go na tarce na drobnych oczkach. Do niego dodajemy cukier, sól oraz sok z cytryny. Na sam koniec wlewamy wrzątek i wszystko dokładnie mieszamy.
Zobacz też:
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet
Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju