Babciny przepis na domowy chrzan. Jest znacznie lepszy, niż ten ze sklepu
Już teraz warto zaplanować menu na Wielkanoc. Na świątecznym stole nie może zabraknąć dodatku do białej kiełbasy w postaci chrzanu. Możemy kupić gotowy produkt lub zaskoczyć rodzinę i w tym roku samodzielnie przygotować chrzan. Jego smak jest o wiele lepszy niż tego ze sklepu. Sprawdź przepis z zeszytu babci.
Chrzan stanowi dodatek szczególnie do białej kiełbasy, ale też do mięs, wędlin czy jajek ugotowanych na twardo. Nadaje potrawom wyrazisty, ostry smak. W tym roku zrób go samodzielnie, a zobaczysz, jak szybko zniknie ze słoiczka.
Spożywanie chrzanu w Wielkanoc odgrywa ważną rolę w naszej tradycji i posiada różnorodną symbolikę. Samo warzywo symbolizuje siłę fizyczną. Skutecznie wzmacnia organizm, chroniąc go przed chorobami. Jedzenie chrzanu jest ważne w okresie wiosennym.
Według tradycji chrzan należy spożywać w trakcie wielkanocnego śniadania. Symbolizuje on mękę Chrystusa. Ponadto nawiązuje także do oczyszczenia z grzechów.
Dawniej chrzan miał nieco inną postać. Święcono go w kawałku, natomiast spożywano w cienkich plasterkach. Obecnie znamy jego łagodniejszą wersję, czyli taki starty z dodatkiem innych produktów, które łagodzą ostry smak.
Jakie składniki potrzebujemy do przygotowania chrzanu? Oto lista:
- 250 g korzenia chrzanu;
- 5 jajek;
- 3 łyżki śmietany 18%;
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu;
- 2 łyżeczki cukru;
- trochę wody;
- sól.
Jak przygotować chrzan na Wielkanoc? Oto babciny przepis:
- Myjemy korzeń chrzanu i moczymy go w zimnej wodzie przez 2 godziny, a potem obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Starty korzeń łączymy w misce z sokiem z cytryny lub z octem.
- Rozpuszczamy 1 łyżeczkę cukru w gorącej wodzie i dodajemy słodzidło do chrzanu. Całość mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
- Gotujemy jajka, które później obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy z nich żółtka.
- Rozcieramy żółtka z 1 łyżeczką cukru i śmietaną.
- Białka kroimy w kostkę i dodajemy je do żółtek, całość dokładnie mieszając.
- Do tak przygotowanej pasty jajecznej dodajemy chrzan i ponownie mieszamy całość.
Zobacz też:
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe