Reklama
Reklama

Babciny przepis na domowy chrzan. Jest znacznie lepszy, niż ten ze sklepu

Już teraz warto zaplanować menu na Wielkanoc. Na świątecznym stole nie może zabraknąć dodatku do białej kiełbasy w postaci chrzanu. Możemy kupić gotowy produkt lub zaskoczyć rodzinę i w tym roku samodzielnie przygotować chrzan. Jego smak jest o wiele lepszy niż tego ze sklepu. Sprawdź przepis z zeszytu babci.

Chrzan stanowi dodatek szczególnie do białej kiełbasy, ale też do mięs, wędlin czy jajek ugotowanych na twardo. Nadaje potrawom wyrazisty, ostry smak. W tym roku zrób go samodzielnie, a zobaczysz, jak szybko zniknie ze słoiczka. 

Symboliczne znaczenie wielkanocnego chrzanu

Spożywanie chrzanu w Wielkanoc odgrywa ważną rolę w naszej tradycji i posiada różnorodną symbolikę. Samo warzywo symbolizuje siłę fizyczną. Skutecznie wzmacnia organizm, chroniąc go przed chorobami. Jedzenie chrzanu jest ważne w okresie wiosennym. 

Według tradycji chrzan należy spożywać w trakcie wielkanocnego śniadania. Symbolizuje on mękę Chrystusa. Ponadto nawiązuje także do oczyszczenia z grzechów

Przepis na chrzan z zeszytu babci

Dawniej chrzan miał nieco inną postać. Święcono go w kawałku, natomiast spożywano w cienkich plasterkach. Obecnie znamy jego łagodniejszą wersję, czyli taki starty z dodatkiem innych produktów, które łagodzą ostry smak

Jakie składniki potrzebujemy do przygotowania chrzanu? Oto lista:

  • 250 g korzenia chrzanu;
  • 5 jajek;
  • 3 łyżki śmietany 18%;
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • trochę wody;
  • sól. 

Jak przygotować chrzan na Wielkanoc? Oto babciny przepis:

  1. Myjemy korzeń chrzanu i moczymy go w zimnej wodzie przez 2 godziny, a potem obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Starty korzeń łączymy w misce z sokiem z cytryny lub z octem.
  3. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę cukru w gorącej wodzie i dodajemy słodzidło do chrzanu. Całość mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
  4. Gotujemy jajka, które później obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy z nich żółtka.
  5. Rozcieramy żółtka z 1 łyżeczką cukru i śmietaną.
  6. Białka kroimy w kostkę i dodajemy je do żółtek, całość dokładnie mieszając. 
  7. Do tak przygotowanej pasty jajecznej dodajemy chrzan i ponownie mieszamy całość. 

Zobacz też:

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

Rogaliki z 3 składników. Proste, szybkie i smakują całej rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy