Reklama
Reklama

​Kupiłeś twarde awokado? Wystarczy 20 minut, by było miękkie jak masło

Popularność awokado w Polsce jest niezwykle duże. Dość powiedzieć, że te egzotyczne owoce znajdziemy już nie tylko w hipermarketach, ale praktycznie w każdym dyskoncie. Jednak nadal trudno jest trafić na egzemplarz, który od razu będzie się nadawał do jedzenia. Dowiedz się, jak sprawić, by awokado było miękkie jak masło w 20 minut.

Właściwości i wartości odżywcze awokado

Awokado to owoc pochodzący z Ameryki Środkowej i Południowej, którego korzyści zdrowotne, bogactwo wartości odżywczych oraz walory smakowe cenione są na całym świecie. Przede wszystkim jest źródłem zdrowych tłuszczów, szczególnie kwasu oleinowego, który obniża poziom złego cholesterolu, czyli LDL i jednocześnie zwiększa poziom dobrego cholesterolu, czyli HDL. Dodatkowo wspiera układ sercowo-naczyniowy dzięki zawartości potasu oraz jest doskonałym źródłem błonnika. W 100 g awokado znajduje się około 160 kcal, w tym 2 g białka, 15 g tłuszczy oraz 9 g węglowodanów.

Sprawdź również: Te grzyby są trujące, a wyglądają jak jadalne. Różni je pewien szczegół

Jak sprawić, by awokado było miękkie w 20 minut?

Niestety w polskich sklepach ciężko jest kupić awokado, które idealnie nadaj się do spożycia. Najczęściej dostępne są twarde i jeszcze niedojrzałe egzemplarze. Możemy to stwierdzić po oględzinach miejsca, w którym znajdowała się szypułka. Jeśli jest zielone, oznacza to, że owoc nie jest jeszcze dojrzały. Natomiast jeśli jest lekko żółta, oznacza to, że owoc nadaje się do spożycia. Na szczęście jest również patent na przyspieszenie dojrzewania awokado i to w jedynie 20 minut.

Sprawdź również: Widzisz siną obwódkę wokół żółtka jajka? Większość osób nie wie, co oznacza

Do przyspieszenia dojrzewania awokado potrzebujesz jedynie foli aluminiowej oraz piekarnika. Rozgrzej go do temperatury 90-100 stopni Celsjusza, a owoc szczelnie owiń folią. Następnie włóż do piekarnika na 15-20 minut. Z kolei, jeśli twoje awokado jest bardzo twarde, możesz przedłużyć ten czas o dodatkowe 5 minut. Następnie wyjmij owoc i zostaw do ostygnięcia. Pamiętaj, że temperatura może delikatnie zmienić smak i konsystencję awokado. Jednak jeśli chcesz przygotować z niego np. pastę, ten patent sprawdzi się idealnie.

Zobacz też:

Zrób to z oknami jesienią. Uszczelnisz je, a rachunki za ogrzewanie zimą spadną

Większość grzybiarzy omija je szerokim łukiem. Mało kto wie, że są jadalne

Wrzuć do suszarki bębnowej. Na zawsze zapomnisz o prasowaniu ubrań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | zdrowie | zakupy