Reklama
Reklama

Katarzyna Bosacka wyjaśnia, jak kupić dobrą sałatę. Pamiętaj o tym podczas zakupów

Na sklepowych półkach wybór sałat jest ogromny. W okresie zimowym szczególnie sięgamy po te zieloną opcję, aby wpuścić do swoich dań odrobinę koloru. Wybór odpowiedniej sałaty nie jest wcale tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście Katarzyna Bosacka dzieli się przydatnymi wskazówkami, którymi warto się kierować, robiąc zakupy. Wybór odpowiedniej sałaty to jednak nie wszystko. Warto jeszcze wiedzieć, jak ją przechowywać, aby dłużej zachowała świeżość.  

Sałata jest świetnym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Niestety w supermarketach często można natknąć się na takie, które są wątpliwej jakości. Aby zapobiec nietrafionemu zakupowi, Katarzyna Bosacka podpowiada, na co warto zwrócić uwagę przy zakupie sałaty.  

O tym pamiętaj, kupując sałatę w sklepie

Kupno warzyw i owoców w okresie zimowym nie należy do najprostszych zadań. Wiele produktów przybywa z dalekich krajów i w celu zachowania dłuższej świeżości opryskiwane są różnymi chemikaliami. Co więcej, sporo produktów wydaje się na półkach sklepowych być świeża, a w rzeczywistości tuż po zabraniu ich do domu, więdną. Często dzieje się tak w przypadku sałaty.  

Na warzywach nie ma przyklejonej daty ważności, dlatego trzeba opierać się na zmyśle zapachu, wzroku oraz dotyku. Już pierwszy rzut oka powinien przesądzić o tym czy warzywo nadaje się do spożycia. Dotyk zweryfikuje jędrność, a zapach apetyczność. W przypadku sałaty już same liście są w stanie powiedzieć naprawdę sporo o jej świeżości.  

Katarzyna Bosacka radzi, aby koniecznie zwrócić uwagę na podstawę sałaty. Od tego jak wygląda zależeć będzie, czy warto kupić to warzywo, czy wręcz przeciwnie. Jeśli trzon ma pociemniały kolor, oznacza to, że sałata nie utrzyma długo świeżości i szybko zwiędnie. Jasny kolor trzonu równa się ze świeżością warzywa. Jeśli więc chcesz cieszyć się świeżą sałatą, wybieraj w sklepie te sztuki, które mają jasny trzon. Weryfikacja tego jest możliwa nawet wtedy, gdy warzywo zapakowane jest w folie.  

Przeczytaj również: Mrożonki czy świeże warzywa i owoce? Sprawdź, co lepiej kupować poza sezonem

Tak przechowywana sałata zachowa świeżość na dłużej 

Kupno świeżej sałaty to nie wszystko. Warto również zadbać o odpowiednie przechowywanie jej, aby wytrzymała do przygotowania obiadu. Prawidłowe przechowywanie sałaty daje możliwość wykorzystania wszystkich liści, na przykład dokładając je jako dodatek do codziennych kanapek. W jakich warunkach sałata dłużej zachowa swoją świeżość?

Przede wszystkim odpowiednim miejscem dla sałaty jest lodówka, gdzie temperatura oscyluje pomiędzy 3 a 5 st. C. Przed włożeniem do chłodnego miejsca dobrze oderwać wszystkie listki i umyć je pod bieżącą wodą. Ważne jest dokładnie osuszenie ich. Skutecznie można to zrobić za pomocą ręcznika papierowego.  

Tak przygotowane listki sałaty należy wsadzić do pojemnika, na którego dnie znajduje się wspomniany ręcznik, który poradzi sobie z nadmierną wilgocią. Układaj listki sałaty jeden na drugim, następnie szczelnie zamykając pojemnik. Tak przechowywana sałata zdecydowanie dłużej zachowa swoją świeżość.  

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | zdrowie