Reklama
Reklama

Jest jeszcze lepszy od zwykłego czosnku. Wygląda jak zepsuty, ale to pozory

Czosnek i jego właściwości znane są od setek lat. Chętnie wykorzystywany jest w gastronomi jako dodatek do wielu potraw. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się jego alternatywa w postaci czarnego czosnku. I choć pochodzi z tradycyjnego, pospolitego czosnku, różni się od niego nie tylko kolorem, ale i zapachem, smakiem, a także właściwościami. Dowiedz się więcej na jego temat, a z pewnością zechcesz go wypróbować w swojej kuchni.

Wśród kulinarnych rarytasów coraz większą popularnością cieszy się czarny czosnek, który intryguje nie tylko swoim smakiem, ale również właściwościami. Co ciekawe, znany jest już od dawna, lecz to właśnie teraz przeżywa ponowne zainteresowanie. W jaki sposób powstaje oraz jakie korzyści ze sobą niesie?  

Czarny czosnek - forma czosnku poddawana procesowi fermentacji

Czarny czosnek to składnik, który łączy w sobie wyjątkowy smak, aromat, a także korzyści zdrowotne. Powstaje ze świeżego czosnku na skutek przechowywania przez około miesiąc w podwyższonej temperaturze oraz wilgotności. Proces ten podobny jest do karmelizacji i nazywany jest reakcją Maillarda. Czosnek po leżakowaniu przez kilka tygodni w specjalnie przygotowanych do tego komorach zyskuje nie tylko nowy kolor, ale i właściwości.  

Czosnek o kolorze czarnym zyskuje między innymi składniki aktywne lepiej przyswajalne przez organizm. Ponadto smak i zapach zostają złagodzone i przybierają słodkawe nuty przypominające suszone owoce, karmel czy też ocet balsamiczny.  

Jego głównym składnikiem jest S-allilocysteina, która zawiera wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Dodatkowo ma w sobie liczne aminokwasy uważane za podstawowe. W procesie fermentacji czosnku wzrasta również zawartość flawonoidów i kwasów fenolowych w czosnku. Dzięki swojemu składowi czarny czosnek wykazuje niezwykle korzystny wpływ na organizm. 

Może cię zainteresować: Obniżają ciśnienie, wzmacniają odporność i pomagają schudnąć. Wystarczy kilka sztuk dziennie 

Na co działa czarny czosnek?

Czarny czosnek w wyniku procesu fermentacji zyskuje wiele cennych właściwości, wśród których wymienia się działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a także przeciwutleniające. Poprzez obecność antyoksydantów działa na wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się organizmu i ochronę komórek.  

Ponadto wspiera zdrowie serca i układu krążenia. Wpływa między innymi na obniżenie “złego" cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko niektórych chorób. Co ciekawe, czarny czosnek to również cenny składnik diety w kontekście lepszego metabolizmu oraz troski o dobrą mikroflorę jelitową.  

Warto również po niego sięgać w kontekście wzmocnienia swojej odporności, gdyż wspiera organizm między innymi w stanach zapalnych i infekcjach. Czarny czosnek jest także cennym źródłem wielu minerałów, takich jak magnez, wapń, cynku, siarki czy też żelaza. Swoim składem wpływa także pozytywnie na włosy, paznokcie i skórę.   

Zobacz także: Dodawaj do owsianki i do herbaty. Przyspieszysz metabolizm i spalisz boczki

Jak stosować czarny czosnek? Szerokie spektrum możliwości 

Dzięki temu, że czarny czosnek zostaje poddawany procesowi fermentacji, traci swój charakterystyczny, dość ostry posmak. Zyskuje za to sodki i delikatny smak, który sprawdza się do wielu dań, w tym i do deserów. Można go spożywać bezpośrednio lub po poddaniu go obróbce.  

Świetnie sprawdza się do wszelkich zup, sosów oraz dipów. Doda wyjątkowego smaku także marynatom do mięs, sałatkom, pastom warzywnym czy daniom z owocami morza. Jego uniwersalność sprawia, że nadaje się do każdej kuchni, dlatego warto dać mu szansę.  

Zobacz też:

Obniża cholesterol i wzmacnia organizm. Tania przyprawa, ale w Polsce niedoceniana

​Jest mniejszy od kiwi, lecz zawiera mnóstwo witamin. Włącz ten owoc do diety

Widzisz taką pianę na herbacie? To może być ważny znak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie