Obniżają ciśnienie, wzmacniają odporność i pomagają schudnąć. Wystarczy kilka sztuk dziennie
Te małe, ciemnofioletowe owoce są prawdziwym sprzymierzeńcem dla organizmu na wielu płaszczyznach. Poprzez swoje bogactwo składników dobrze działają na odporność, wspierają serce, a także pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi. Zalet jest jednak o wiele więcej, dlatego już teraz dowiedz się, dlaczego warto jagody Acai włączyć do swojej diety.
Jagody Acai uznawane są za tak zwany superfood, czyli żywność wyróżniającą się wysoką zawartością składników odżywczych i niskim stopniem przetworzeniem. To takie produkty, o które z pewnością warto wzbogacić swoją codzienną dietę. Z jakich przesłanek warto więc codziennie sięgać po wspomniane jagody Acai?
Jagody Acai to owoce pochodzące z Brazylii, które od wielu lat stale zyskują na popularności. Pomimo swoich niewielkich rozmiarów są prawdziwą skarbnicą zdrowia, dzięki czemu określane są jako superfood. Cechują się swoją ciemnofioletową barwą i jednopestokowością, przez co swoim wyglądem mogą nieco przypominać borówkę amerykańską.
W samej Amazonii, w której znaleźć można te owoce na drzewach palmy brazylijskiej, chętnie spożywane są w swojej pierwotnej formie. Niestety poprzez swój krótki czas przydatności do spożycia, rzadko kiedy można je spotkać w innych miejscach w takiej formie. Zazwyczaj można je zakupić w postaci sproszkowanej lub jako soki czy też ekstrakt. To właśnie w takiej formie można najczęściej znaleźć jagody Acai w Polsce.
Nadal zawierają wtedy całą skarbnicę składników odżywczych, przez co jagody Acai stale zyskują nowych sympatyków. Przede wszystkim to źródło takich witamin jak A, C, E, a także witamin z grupy B. Ponadto jagody Acai dostarczają cennych minerałów, wśród których wymienia się potas, wapń, magnez oraz cynk.
Dodatkowo jagody Acai to cenne źródło zdrowych tłuszczów, w tym kwasów omega-9 i omega-6. Ponadto to bogactwo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, wspierają organizm oraz działają przeciwzapalnie. Dzięki temu jagody Acai obecne w codziennej diecie wspierają organizm na wielu poziomach.
Zobacz też: Pomaga w przeziębieniu i podczas bólu brzucha. Niepozorna roślina, której Polacy nie znają
W samej Brazylii jagody Acai w głównej mierze wykorzystywane były w leczeniu chorób skórnych, a także przy dolegliwościach układu pokarmowego. To jednak niejedyne zalety tych małych, niepozornych owoców. Przede wszystkim dzięki bogactwu antyoksydantów, chronią organizm przed wspomnianymi wolnymi rodnikami, dzięki czemu chronią przed rozwojem wielu chorób, a także spowalniają procesy starzenia.
Poprzez obecność zdrowych tłuszczów i niektórych minerałów owoce te wspierają pracę serca, między innymi poprzez obniżanie poziomu “złego cholesterolu". Regularne sięganie po jagody Acai wspomaga więc prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. To także senne wsparcie dla układu odpornościowego, gdyż wysoka zawartość witaminy C, a także niektórych antyoksydantów, pomaga w walce z infekcjami, a także regeneracji po przebytych chorobach.
Wiele osób sięga po te ciemnofioletowe owoce w czasie odchudzania. A wszystko przez to, że jagody Acai zawierają dużo błonnika, który nie tylko wspomaga trawienie, ale również zapewnia poczucia sytości na dłużej. Dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi, co pomaga uniknąć nagłych napadów głodu. Ważną kwestią jest również przyspieszenie metabolizmu, który sprzyja szybszemu zrzuceniu kilogramów.
Może cię zainteresować: Pij zamiast zwykłej herbaty. Ochota na słodycze minie w kilka dni
Jagody Acai swoim dobrem wpływają również na lepszy wygląd oraz kondycję skóry. Jest tak między innymi dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, a także witaminy A i E, które wspomagają regenerację naskórka, poprawiają jędrność i elastyczność skóry, a nawet i wpływają na zmniejszenie widoczności zmarszczek.
Ponadto obecność jagód Acai w codziennej diecie wspiera funkcje mózgu, takie jak pamięć czy koncentracja. Wobec tego owoce te są cennym elementem diet w ramach profilaktyki niektórych chorób. Warto więc jagody Acai włączyć do swojej diety, zwłaszcza że wystarczy już nieduża ilość, aby zauważyć korzystne efekty. W postaci proszku z łatwością można dodawać je do jogurtów, koktajli, smoothie czy owsianek. Jeśli nie w proszku, jagody Acai można znaleźć w wielu sklepach, chociażby w formie soków.
Zobacz też:
Ta roślina ma w Polsce zły PR. A szkoda, bo syci bardziej niż mięso
Tak usuniesz kamień ze słuchawki prysznicowej. Odpadnie sam, gdy zmieszasz to z wodą
Suszysz ubrania w ten sposób? Nic dziwnego, że chorujesz i płacisz wysokie rachunki