Pomaga w przeziębieniu i podczas bólu brzucha. Niepozorna roślina, której Polacy nie znają
Ta roślina jest często traktowana jako chwast, gdyż mało kto ma pojęcie o tym, jak wielkie spektrum prozdrowotnych właściwości posiada. Bluszczyk kurdybanek, bo to właśnie o nim mowa, używany jest już od wieków w ziołolecznictwie, a także w kuchni. Dowiedz się, jak wpływa na organizm i dlaczego warto włączyć go do swojej diety.
Bluszczyk kurdybanek niepozornie porasta pola i łąki jako jedna roślina z wielu. Jest jednak prawdziwą skarbnicą zdrowia, o której warto się dowiedzieć nieco więcej. Starsze pokolenia być może jeszcze pamiętają o tej roślinie, gdyż kiedyś często gościła w kuchni. Można stosować ją na wiele sposobów, za co twój organizm będzie ci wdzięczny.
Bluszczyk kurdybanek to wieloletnia roślina z rodziny jasnotowatych. Występuje w całej Europie, a więc również i w Polsce. Gęsto porasta lasy, pola oraz ogrody. Charakteryzuje się pełzającymi pędami, które mogą osiągać nawet metr długości. Ponadto bluszczyk kurdybanek posiada sercowate liście o lekko karbowanych brzegach, a także drobne fioletowe kwiaty, które pojawiają się w okresie od kwietnia do czerwca.
Mało osób wie, że roślina ta charakteryzuje się również aromatycznym zapachem przypominającym nieco miętę i tymianek. Ponadto roślina ta obfita jest w wiele cennych substancji, za którymi podążają zdrowotne właściwości.
Mowa między innymi o olejkach eterycznych, które działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także o garbnikach pomagających zwalczać infekcje. Dodatkowo bluszczyk kurdybanek to cenne źródło flawonoidów, czyli silnych antyoksydantów, a także kwasu askorbinowego (witaminy C). Warto wspomnieć jeszcze o obecnych minerałach, związkach triterpenowych oraz saponinach.
Zobacz także: To warzywo za rzadko ląduje na naszych talerzach. Pomaga w odchudzaniu, a do tego reguluje cukier
Dzięki bogactwu składników aktywnych bluszczyk kurdybanek może wspomóc organizm na wielu płaszczyznach. Wykazuje szerokie działanie prozdrowotne, wśród którego wymienia się między innymi wspomaganie trawienia. Roślina ta stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Obecne w niej olejki eteryczne pobudzają gruczoły żołądkowe do wydzielania kwasu solnego, co pozytywnie wpływ na procesy trawienia, a także przyswajanie składników odżywczych. Dodatkowo może przynieść ulgę w przypadku biegunek.
To jednak niejedyne zalety bluszczyku kurdybanka, gdyż stanowi on również wsparcie dla układu oddechowego. A wszystko to przez obecność flawonoidów, które działają przeciwzapalnie, dzięki czemu mogą łagodzić objawy infekcji układu oddechowego, takie jak kaszel. Ponadto wzmacnia odporność, pomagając przy tym w walce z przeziębieniami i infekcjami.
Za dodatkowe działanie tej rośliny uznaje się również przyspieszenie gojenia ran, a także leczenia infekcji skórnych. Ponadto oczyszcza organizm, wspomagając prace wątroby czy też nerek, wykazując działanie moczopędne. To także cenne wsparcie dla zdrowia serca, gdyż obecne w bluszczyku składniki poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, obniżając ryzyko miażdżycy.
Sprawdź też: Znajdziesz go w większości supermarketów. Jest dobrym wsparciem dla serca i metabolizmu
Wiele zalet kurdybanka przemawia za tym, aby włączyć go do swojej codziennej diety. Jeśli nie posiada się żadnych przeciwwskazań do tego, takich jak alergie czy problemy żołądkowo-jelitowe, można to zrobić na kilka sposobów. Bluszczyk kurdybanek sprawdzi się zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej.
W codziennej diecie można go wykorzystać w postaci naparu, syropu, a także jako dodatek czy też przyprawa do wielu dań. Młode listki bluszczyku sprawdzą się do sałatek, zaś w formie suszonej może stanowić dobrą przyprawę do zup, sosów i mięs. Roślinę tę z łatwością można włączyć do swojego codziennego menu, dlatego warto ponownie ją docenić.
Zobacz też:
Budzi jak zwykła kawa, a nie zawiera kofeiny. Poprawia koncentrację i nie wypłukuje magnezu
Myszy grasują w śmietniku przed domem? Rozsyp ten proszek, a szybko uciekną
Ta roślina ma w Polsce zły PR. A szkoda, bo syci bardziej niż mięso