Jesienią podaję rodzinie złote mleko. Od lat nie chorują na przeziębienie
Jesień kojarzy się niestety nie tylko z pięknymi, barwnymi liśćmi i grzybobraniem, ale to także okres, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i wszelkiego rodzaju infekcje. Z tego powodu warto zabezpieczyć już zawczasu swój organizm, dostarczając mu tego, czego najbardziej teraz potrzebuje. W tym celu powinniśmy przygotować napój zwany złotym mlekiem. Sprawdź, jak go zrobić.
Złote mleko to napój, który znany już był w starożytnych Chinach i Indiach. Doceniano go ze względu na jego właściwości zdrowotne. Od kilku lat ponownie zyskuje on sławę, ponieważ wpływa nie tylko na poprawę odporności, ale i ma wiele innych, cennych zalet. Podpowiadamy, jak zrobić złote mleko i dlaczego warto je pić.
Złote mleko to napój, który wpływa zbawiennie na nasze zdrowie. Ma on wiele cennych właściwości, które sprawiają, że oddziałuje on pozytywnie na cały organizm. Przede wszystkim dzięki obecności kurkuminy, zawartej w kurkumie, mleko to posiada silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne.
Sprawia to, że jest to napój niezastąpiony podczas infekcji. Dodatkowo wspiera on układ odpornościowy, a także łagodzi objawy przeziębienia. Co więcej, złote mleko pomaga, gdy mamy do czynienia z dolegliwościami mięśniowymi czy stawowymi, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Oprócz tego złote mleko wspomaga również trawienie i poprawia funkcjonowanie wątroby, wspierając tym samym oczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo z racji tego, że napój ten obfituje w kurkuminę, to ma właściwości antyoksydacyjne i pomaga zwalczyć szkodliwe wolne rodniki, a także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Czytaj również: Chcesz żyć dłużej? Wystarczy, że zrezygnujesz z jednej rzeczy
Przygotowanie napoju zwanego złotym mlekiem nie jest skomplikowane i nie wymaga od nas kupna wielu trudno dostępnych składników. Do zrobienia go potrzebujemy jedynie:
- 250 ml mleka,
- 1 łyżeczkę kurkumy w proszku,
- 1 łyżeczkę miodu,
- 1 plaster świeżego imbiru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczyptę pieprzu cayenne.
Przyrządzanie tego odżywczego napoju, zaczynamy od podgrzania mleka, aż będzie ono gorące, ale nie wrzące. Następnie dodajemy do niego miód i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Zdejmujemy mleko z kuchenki i dorzucamy do niego pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy i przelewamy do kubka. Jeżeli chcemy, by napój przyniósł jak najlepsze rezultaty, należy pić go, gdy jest gorący.
Chcąc zadbać o naszą odporność jesienią, musimy systematycznie spożywać złote mleko. Pijąc je codziennie, możemy ochronić nasz organizm, zwłaszcza w okresach zwiększonego ryzyka wystąpienia infekcji.
Warto więc zażywać jedną do dwóch filiżanek dziennie. Jest to skuteczny sposób na wsparcie naszego układu immunologicznego.
Zobacz też:
Mole zalęgły się w kuchennych szafkach? Weź plastry i ten olejek, a uciekną gdzie pieprz rośnie
Kupiłeś taką mąkę? Lepiej ją wyrzuć. Sanepid ostrzega
Czym nabierasz miód? Pszczelarz tłumaczy, że wybór ma znaczenie