Reklama
Reklama

Jedzenie, które obniża odporność. Zrezygnuj z niego jesienią i zimą

Okres jesienno-zimowy sprzyja rozwojowi infekcji. Aby nasz organizm mógł stawić im czoła, powinniśmy dbać o jego odporność. Niestety często jej szkodzimy poprzez nieodpowiednią dietę. Jakie jedzenie obniża naszą odporność? Wyeliminuj z diety te produkty, a niestraszne będą ci przeziębienia i wirusy.

Takie jedzenie obniży twoją odporność

Aby wspomóc odporność, należy nie tylko wzbogacać swoją dietę o pewne produkty, ale też eliminować inne. Chodzi o to, by nie gromadzić w organizmie substancji, które fatalnie wpłyną na nasz układ immunologiczny. Jedzenie może obniżyć odporność, dlatego wyeliminuj z diety:  

  • słodycze: Wpływają one fatalnie na naszą florę jelitową, a to właśnie tam buduje się odporność;  
  • przetworzone mięso. Zawarte w nim substancje powodują stany zapalne i zaburzają pracę jelit;  
  • słone przekąski: zawarta w nich sól hamuje działania przeciwzapalne reakcje organizmu, lepiej więc sklepowe słone przekąski zastąpić domowymi chipsami

Warto również zwrócić uwagę na to, żeby kwasy omega3 i omega 6 w naszej diecie się równoważyły. Brak tej równowagi obniży naszą odporność.  

Czytaj również: Już nigdy nie kupisz Nutelli. Domowy krem kanapkowy zrobisz w kilka minut

Jaka dieta wzmocni naszą odporność?

Dieta wzmacniająca odporność jest bogata w witaminy i minerały. Powinna dostarczać dużo witaminy C, selenu, cynku, kwasów tłuszczowych omega 3 i beta-karotenu.  

Selenu dostarczają ryby i jajka, mięso i pełnoziarniste pieczywo, makarony i mąki. Ryby przy okazji uzupełnią zapasy kwasów omega 3. Cynk natomiast znajdziemy w fasoli, pestkach dyni, podrobach, owocach morza, rybach i mięsie.  

Warto też sięgać po warzywa i owoce, które dostarczą witaminy C i beta-karotenu. Natomiast czosnek i cebula obok witamin zawierają też fitoncydy o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych.  

Dla wspierania odpowiedzialnych za odporność bakterii jelitowych warto jeść kiszonki oraz jogurty. Kiszonki dodatkowo wzbogacą naszą dietę w witaminę C, mają jej więcej niż surowe owoce. Wspieranie organizmu naturalną dietą wzmocni jego odporność i pomoże mu przetrwać czas infekcji i przeziębień.  

 

Zobacz też:

Ten trik ochroni cię przed złodziejami na cmentarzu. Nigdy więcej nie zabiorą ci lampionu

Kiszona kapusta nie tylko do obiadu. Możesz użyć jej w trakcie sprzątania

Robisz to z grzybami przed suszeniem? Nie dziw się, że pleśnieją

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie