Jajko sadzone z mikrofalówki zawsze się udaje. Smakiem na głowę bije to z patelni
Lubisz jeść na śniadanie jajka sadzone, jednak nie przepadasz za myciem brudnej patelni po ich przygotowywaniu? Nie ty jeden masz taki problem, ale możesz sobie ułatwić życie. Jeśli chcesz uniknąć porannego zmywania naczyń, unikasz tłuszczu albo chcesz zaoszczędzić czas, spróbuj przygotować popularne danie w mikrofalówce. To zajmie ci tylko minutę.
Niektórym wydaje się, że jajka sadzone można przygotować jedynie na patelni. To nieprawda. Co prawda to zdecydowanie najpopularniejszy sposób ich przyrządzania, jednak są także inne metody, które warto poznać, (chociażby w ramach ciekawostki).
Jeśli rano zawsze brakuje ci czasu, nie masz ochoty zmywać naczyń i chcesz ograniczyć tłuszcz, wypróbuj błyskawiczny trik na przygotowanie jajka sadzonego w mikrofalówce. Ten patent jest genialny.
Może cię zainteresować: Po tym pierniku nie przytyjesz. Smakuje bosko, a nie ma cukru ani glutenu
Jedzenie jajek to świetny pomysł, ponieważ te są skarbnicą witamin: A, E, K, D, witamin z grupy B, jak również licznych minerałów m.in. wapnia, potasu, magnezu, miedzi, fosforu czy sodu, które pozytywnie wpływają na organizm. Zawierają także beta-karoten czy luteinę.
Regularne spożywanie jajek pozytywnie wpływa na kondycję mięśni i kości, a nawet włosów. Może także minimalizować ryzyko wielu dolegliwości tj. anemia, miażdżyca, choroby wzroku czy choroba wieńcowa.
Idealne jajko sadzone musi mieć ścięte białko i na wpół płynne żółtko. Niestety na patelni nie zawsze udaje się takie przygotować za pierwszym razem. Potrzeba do tego wprawy, a sam proces zajmuje 5-7 minut.
To dłużej niż w mikrofalówce. W dodatku osoby, które dopiero zaczynają przygodę w kuchni, często przesmażają jajka sadzone, przez co te są suche i niezbyt apetyczne.
Czytaj również: Potrząśnij sernikiem przed wyjęciem z piekarnika. Będzie idealnie upieczony i puszysty jak kołderka
Przygotowanie jajka sadzonego w mikrofalówce zajmie ci tylko 1 minutę. Wyjmij produkt z lodówki, wlej wodę do szklanki, przygotuj łyżkę, wykałaczkę oraz małą miskę.
Każde jajko rób osobno (jedno naraz). Wbij je do miski, polej dwoma łyżeczkami wody, nakłuj żółtko wykałaczką ostrożnie tak, by się nie rozpłynęło. Dopiero tak przygotowane jajko włóż w naczyniu do mikrofalówki na 60 - 90 sekund przy mocy urządzenia 600 W. Twoje jajko sadzone powinno mieć idealną konsystencję.
Zobacz też:
Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Ma pełno witamin i pomaga obniżyć poziom cukru. Ten ser to najlepszy wybór
Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Magda Gessler robi je z 3 składników