Reklama
Reklama

Po tym pierniku nie przytyjesz. Smakuje bosko, a nie ma cukru ani glutenu

Masz delikatny żołądek, nie tolerujesz glutenu i unikasz cukru, ale mimo tego uwielbiasz ciasta? Jeśli szukasz przepisu idealnego na zimę, koniecznie zrób ten dietetyczny piernik, a będziesz zachwycony. Niskokaloryczny deser rozpieści twoje podniebienie, a nie powinien spowodować problemów zdrowotnych czy przyrostu wagi.

Piernik kojarzy się wielu osobom z zimą i świątecznym grudniowym okresem, jednak nie każdy powinien go jeść. Przede wszystkim z uwagi na mąkę pszenną, której ludzie z nietolerancją glutenu starają się unikać. 

Problemem jest także cukier dodawany do ciasta, przez który uznawane jest ono za nieodpowiednie dla osób na diecie. Na szczęście popularne przepisy na ten wypiek możesz zmodyfikować w taki sposób, aby piernik był dietetyczny - bez grama cukru czy glutenu też może być smaczny.

Dlaczego warto ograniczyć cukier oraz gluten w diecie? Lepiej ich unikać

Jest wiele powodów. Przede wszystkim cukier dodaje organizmowi energii, jednak nie dostarcza cennych składników odżywczych. Lepiej go ograniczyć z uwagi na fakt, że nadmierne spożycie tego produktu może przyczyniać się do nadwagi, otyłości, zwiększać ryzyko chorób serca, a nawet cukrzycy typu 2.

Z kolei nadmiar glutenu spowalnia procesy trawienie, powoduje wzdęcia i mdłości. Zwiększa także ryzyko chorób autoimmunologicznych. Jeżeli go nie tolerujesz, powinieneś ograniczyć spożywanie białej mąki pszennej, która posiada także wysoki indeks glikemiczny. 

Może cię zainteresować: Potrząśnij sernikiem przed wyjęciem z piekarnika. Będzie idealnie upieczony i puszysty jak kołderka

Jak przygotować bezglutenowy piernik bez cukru i mąki pszennej. Przepis na wypiek

Tradycyjny piernik jest smaczny, jednak jeśli ze względów zdrowotnych czy osobistych preferencji musisz je ograniczać, możesz spróbować przygotować piernik w wersji dietetycznej według tego przepisu znalezionego w internecie.

Składniki potrzebne na piernik fit:

  • mąka migdałowa (bezglutenowa) - 150g
  • jajka - 4 sztuki
  • masło orzechowe - 3 łyżki
  • sól - szczypta
  • kakao - 2 łyżki
  • przyprawa do piernika - 2 łyżki
  • soda oczyszczona - 2 łyżki
  • erytrol (zamiast cukru) - 3/4 łyżki
  • czekolada - 1 tabliczka (na polewę, wedle uznania)
  • orzechy - do dekoracji

Przygotowanie piernika rozpocznij od dokładnego zmieszania z mąką migdałową jajek, masła orzechowego, sody oczyszczonej, kakao i erytrolu. Zrób to za pomocą miksera. Następnie przelej masę do formy (np. keksówki). 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ciasto na 30-40 minut. Po upieczeniu piernik wyjmij z urządzenia, połóż na blacie. Jeśli chcesz, polej roztopioną czekoladą i udekoruj orzechami.

Zobacz też:

Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy

Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo

Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy