Reklama
Reklama

​Idealny zamiennik kawy. Pobudzi organizm i ułatwi odchudzanie

Kawa to prawdopodobnie ulubiony napój wielu Polaków. Statystyczny obywatel naszego kraju spożywa rocznie około 95 litrów tego czarnego napoju, co przekłada się na niespełna 500 filiżanek. Jednak rynek produktów pobudzających w ostatnim czasie znacznie się rozwinął. Poznaj idealny zamiennik kawy i jego właściwości zdrowotne.

Ostatnio opisywaliśmy napój, którego picie co rano sprawi, że będziemy mieli znacznie więcej energii, niż po filiżance kawy. Dziś pora na kolejną propozycję naparu dla tych wszystkich, którzy nie chcą pić czarnego złota.

Co to jest yerba mate?

Yerba mate należy do kategorii herbat. Jest to napar sporządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Mimo swojej nazwy występuje nie tylko w Paragwaju, ale również w Argentynie i Brazylii. Natomiast niezwykłą ciekawostką jest fakt, że tego drzewa... nie da się uprawiać nigdzie indziej na świecie. Warto również wspomnieć, że wśród rodzajów yerba mate, oprócz argentyńskiej, brazylijskiej i paragwajskiej, wymienia się także urugwajską, choć w tym kraju ta roślina nie rośnie. Wynika to z faktu, że w tym kraju napój jest niezwykle popularny.

Sprawdź również: Nie mocz grzybów w wodzie. Zastąp ją tym, a będą miękkie i smaczne

Yerba mate — właściwości

Popularność yerba mate wzięła się przede wszystkim z jej właściwości pobudzających. Właśnie z tego powodu została okrzyknięta idealnym zamiennikiem kawy, choć posiada śladowe ilości kofeiny. Jednak badania wykazały, że w yerba mate znajdują się również niemal wszystkie witaminy niezbędne do utrzymania życia. Poza tym napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego:

  • łagodzi uczucie głodu,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • poprawia krążenie,
  • poprawia przemianę materii,
  • wspomaga koncentrację.

Warto również zauważyć, że regularne spożywanie yerba mate wspomaga proces leczenia astmy. Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość mateiny, a także innych ksantyn.

Jak przygotować idealną yerba mate?

Przygotowanie yerba mate nie jest skomplikowane, jednak wymaga dwóch podstawowych akcesoriów. Pierwszym z nich jest matero, czyli specjalne naczynie do yerba mate wykonane z tykwy. Drugie akcesorium to bombilla — specjalna słomka wykonana ze stali nierdzewnej zakończona sitkiem do filtrowania. Jeśli mamy przygotowane te akcesoria, możemy przystąpić do zaparzenia naparu.

Do matero nasyp liście do ¾ jego objętości (jeśli chcesz, możesz dodać cukru), przykryj naczynie dłonią i kilka razy potrząśnij. Dzięki temu najmniejsze kawałki pozostaną na wierzchu i nie zapchają bombilli. Delikatnie odstaw matero, by yerba mate nie zmieniła położenia i włóż do niego bombillę (tam, gdzie jest najwięcej miejsca). Zalej liście gorącą (ale nie wrzącą) wodą i gotowe. Yerba mate możesz uzupełniać wodą od 4 do 5 razy.


Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie