Reklama
Reklama

​Grzyb, któremu niestraszne są mrozy. Smakuje, jak... owoce morza i rośnie w Polsce

Choć szczyt sezonu na grzyby przypada na wrzesień oraz październik to nawet w listopadzie można się wybrać do lasu i znaleźć wspaniałe okazy. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie i jakich skarbów szukać. Jednych z nich bez wątpienia jest płomiennica zimowa. Sprawdź, na jakich drzewach rośnie płomiennica zimowa i jak smakuje ten grzyb.

Na jakich drzewach rośnie płomiennica zimowa?

Płomiennica zimowa jest jadalnym grzybem z rodziny obrzękowcowatych. W Polsce jest znana również pod takimi nazwami jak kółkorodek aksamitnotrzonowy, monetka aksamitna, opieńka aksamitnotrzonowa czy zimówka aksamitna. Są to grzyby stosunkowo małe — ich kapelusze mają średnicę od 1 do 7 cm. W odróżnieniu od "klasycznych" grzybów rośnie ona na drzewach. Najczęściej na topolach i wierzbach. Najczęściej płomiennica zimowa pojawia się na martwych drzewach, ale można ją również spotkać na żywych nawet do kilku metrów nad ziemią. Znajdziemy ją zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych, a także w parkach czy ogrodach.

Sprawdź również: Dodaj łyżkę tego produktu do wody, a buraki ugotują się w błyskawicznym tempie

Jak smakuje płomiennica zimowa?

Naprawdę ciekawie zaczyna się robić, gdy przechodzimy do kwestii smaku płomiennicy zimowej. Porównując ją do innych grzybów, większość osób jako przykład podaje opieńkę miodną, jednak bardziej sugestywne wydaje się porównanie do... owoców morza lub ryb. Dla tych, którzy poznali smak płomiennicy zimowej, jest to wręcz jeden z najpyszniejszych okazów. Standardowo można je wykorzystywać do zup czy sosów, a także marynować. Dla miłośników grzybów i grzybobrania dużym atutem płomiennicy zimowej jest właśnie fakt, że można ją zbierać, nawet gdy na termometrach temperatura spada poniżej zera.

Zobacz też:

To najlepszy sposób czyszczenia deski do krojenia. Wystarczy ściereczka i żelazko

Okna w mieszkaniu przestaną parować. Wystarczy, że na noc położysz to na parapecie

Tak udrożnisz zapchany zlew bez pomocy hydraulika. Domowy proszek przetka go ekspresowo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby