Reklama
Reklama

Gotuj jajka w ten sposób, a skorupki nie będą pękały. Wystarczy, że wrzucisz to do garnka

Jajka nieodłącznie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi. Wykorzystywane są one nie tylko do wielu potraw, ale i mogą stanowić barwną dekorację stołu, jeśli wcześniej je ozdobimy. Jednak, aby tak się stało, musimy dobrze je ugotować, unikając pękania skorupek. Jak to zrobić? Podpowiadamy, co dodać do garnka, aby jajka nie pękały.

Gotowanie jajek pomimo tego, że jest dość prostą czynnością, może czasem nam przysporzyć kłopotów. Wynika to z tego, że często zdarza się, że podczas gotowania, skorupki zaczynają pękać, co nie tylko wpływa na wygląd, ale i smak jajka. Sprawdź, co zrobić, aby tego uniknąć. Wystarczy do garnka dodać nieco znanego produktu.

Co zrobić, aby jajka nie pękały w czasie gotowania? Ten babciny sposób jest niezawodny

Gotując jajka na twardo, które najczęściej podczas Wielkanocy podawane są jeszcze w skorupkach, ozdabianych przez najmłodszych domowników, warto zadbać o to, by podczas gotowania nie pękały i wyglądały oraz smakowały idealnie.

Chcąc uniknąć pękania skorupek, wystarczy zastosować prosty sposób, doskonale znany naszym babciom. Okazuje się, że musimy jedynie do wody w garnku dodać ocet. Wlewamy go w proporcji 1 łyżeczka octu na każde gotowane jajko. Dzięki roztworowi kwasu octowego, białko szybciej będzie się ścinało, więc będzie miało idealny kształt, a w dodatku zmniejszymy znacznie ryzyko pękania skorupek.

Pamiętajmy jednak, aby zachować umiar w dodawaniu octu. W przeciwnym razie jajka mogą zyskać nieprzyjemny posmak.

Czytaj również: Ten deser czekoladowy zrobisz na bazie kefiru. Możesz go jeść nawet na diecie

Jakie są inne sposoby na ugotowanie jajek bez pękniętej skorupki? Te metody warto wypróbować

Jednak jeśli nie przepadamy za aromatem octu, możemy wypróbować inne triki, dzięki którym jajka nie będą pękały w trakcie gotowania. Jednym ze znanych sposobów jest dodanie do garnka z wodą odrobiny soku z cytryny.

Możemy go zastąpić także szczyptą soli kuchennej. Natomiast niektórzy doradzają również, aby przed włożeniem jajek do garnka wykonać w nich małe nakłucie za pomocą igły. Dzięki takiej niewielkiej dziurce uwięzione wewnątrz jajka pęcherzyki powietrza będą mogły wydostać się na zewnątrz, co zapobiegnie pęknięciu skorupki. Jest to bardzo prosty sposób, a wykonanie dziurki zajmie nam zaledwie kilka sekund. Nie musimy się również martwić, ponieważ wnętrze jajka nie wycieknie.

Kolejną metodą jest wyciągnięcie jajek z lodówki na około pół godziny przed gotowaniem. Umieszczamy je w misce z wodą, aby doszło do zrównania temperatury. Dzięki temu również zapobiegniemy pękaniu skorupek.

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby