Reklama
Reklama

​Domowe nalewki na niestrawność. Zrobisz je z chwastów rosnących w ogrodzie

Niestrawność to objaw problemów z układem pokarmowym, które można leczyć różnymi sposobami. Dla wielu osób, które szukają alternatyw dla leków aptecznych, rozwiązaniem jest medycyna naturalna. Sprawdź, jak przygotować naturalne nalewki z "chwastów", które rosną w praktycznie każdym ogrodzie.

Nalewka z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski jest nie tylko jednym z najbardziej znanych "chwastów", ale również jednym z najbardziej cenionych przez osoby zajmujące się medycyną naturalną. Ta roślina ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, a także wspiera detoksykację organizmu ze względu na wysoką zawartość potasu, witamin A, C, K oraz z grupy B, a także żelaza. Mniszek lekarski idealnie sprawdzi się jako główny składnik nalewki na niestrawność. Do jej przygotowania potrzebne będzie:

  • niecałe pół szklanki kwiatów mniszka lekarskiego (suszonych lub świeżych),
  • około 500 ml spirytusu.

Kwiaty mniszka lekarskiego włóż do dużego słoika i zalej alkoholem (wszystkie muszą być całkowicie przykryte). Słój szczelnie zamknij i odstaw na 4 do 6 tygodni w chłodne i ciemne miejsce (możesz co jakiś czas nim wstrząsnąć). Po tym czasie przefiltruj przez drobne sitko lub gazę, by usunąć z płynu resztki roślin. Gotową nalewkę wlej do wyparzonej, ciemnej butelki i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka lat.

Sprawdź również: Myjesz okna octem? Dodaj jeden składnik, a będą lśniły jak lustro

Nalewka z liści pokrzywy

Choć pokrzywa uważana jest za uciążliwy, a nawet dość niebezpieczny, gdyż może poparzyć. Jednak dla osób zajmujących się ziołolecznictwem jest to jedna z roślin, którą można niezwykle wszechstronnie wykorzystać. Jedną z takich właściwości jest właśnie działanie detoksykacyjne oraz wspomagające trawienie. Dlatego świetnie sprawdzi się jako podstawowy składnik nalewki na niestrawność. Do jej przygotowania będziemy potrzebować:

  • niecałe pół szklanki młodych i świeżych liści pokrzywy,
  • około 500 ml spirytusu 

Do dużego słoika włóż liście pokrzywy i zalej je alkoholem. Odstaw nalewkę w chłodne i ciemne miejsce na 4-6 tygodni, co jakiś czas wstrząśnij słoikiem. Po tym czasie przelej nalewkę przez gazę lub drobne sitko. Wlej do wyparzonej i ciemnej butelki, a następnie przechowuj do kilku lat w chłodnym i ciemnym miejscu.


Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie