Jajka pękają podczas gotowania? Włóż to do garnka, a problem zniknie
Ugotowane jajka wykorzystuje się do sałatek czy też jako dodatek do śniadań. Produkty te to zdrowe źródło białka i tłuszczy, jednak jeśli pękają podczas gotowania, to mogę być mniej smaczne, a część wartości odżywczych zostanie wypłukana przez wodę. Dlatego też podczas ich przygotowania do garnka warto dodać jedną rzecz, dzięki niej skorupki nie popękają.
Jajka można gotować na wiele sposobów — miękko, twardo lub półmiękko. Nie chcąc, aby skorupka pękała podczas tego procesu, powinno pamiętać się o kilku zasadach. Poza tym musimy również mieć na uwadze, że pęknięcie jajka, szczególnie jednego w garnku np. z pięcioma innymi to niekoniecznie tylko przypadek.
Najczęściej jajka pękają ze względu na różnicę temperatur. Przede wszystkim nie powinno się ich wrzucać na wrzątek, wtedy skorupka pęknie na pewno. Lepiej umieścić jajka w zimnej wodzie i zagotować. Poza tym pęknięta skorupka może świadczyć o złym stopniu świeżości jajka. Wtedy też warto dokładnie sprawdzić taką sztukę, zwracając uwagę na zapach i kolor. Jeśli popękają wszystkie jajka, to zazwyczaj jest to inny powód.
Świeżość jajek można łatwo sprawdzić przed gotowaniem — świeże opadają na dno, nieświeże będą utrzymywać się na powierzchni. Poza tym jajka od kur z gorszą dietą mogą mieć cieńszą skorupkę, przez co będzie ona pękała. Chcąc temu zapobiec, warto do garnka dodać jeden produkt.
Sprawdź także: Na noc zostaw w łazience surowego ziemniaka. Efekt cię zaskoczy
Na początek przygotuj wystarczająco duży garnek — stłoczone jajka będę się o siebie obijać, a to szybko doprowadzi do popękania skorupki. Poza tym lepiej umieścić je w zimnej wodzie i dopiero wtedy zagotować. Jeśli chcesz dodać je do wrzątku, to najpierw wyciągnij jajka z lodówki na ok. 30 minut. To zmniejszy różnicę temperatur. Ponadto warto dodać łyżkę octu. Pozwoli on zakwasić wodę i wzmocnić skorupkę, w przypadku delikatniejszych jaj ta metoda jest bardzo skuteczna.
Zamiast octu można również wykorzystać sok z cytryny, czy też sok z kiszonych ogórków. Działają one na podobnej zasadzie i umożliwiają zakwaszenie wody. Do garnka lepiej wsypać także łyżeczkę soli, dzięki temu jajka będą obierały się łatwiej.
Zobacz też:
Sekret pachnącej łazienki. Mieszam te produkty i zapach czuć w całym pomieszczeniu
Pryskaj tym ubrania, a zapomnisz o plamach. Ten trik powinna znać każda kobieta
Kaloryfer jest ciepły u góry, a zimny na dole? Zrób to i problem zniknie
