Reklama
Reklama

Dodawaj po 1 łyżeczce do kanapek lub owsianki, a ominą cię przeziębienia

Zbilansowana dieta jest niezbędna do utrzymania naszego ciała w dobrej kondycji i zdrowiu, szczególnie teraz, gdy na każdym kroku czyhają na nas infekcje. Wobec tego w okresie jesienno-zimowym warto dodatkowo wspomóc swój organizm, spożywając nasiona rośliny, która świetnie wpłynie na układ odpornościowy. Sprawdź, co powinniśmy włączyć do swojej diety.

Nasiona, które świetnie oddziałują na nasze ciało, przypominają z wyglądu nieco mak, jednak są większe, mają inny smak i zupełnie różne właściwości. Mowa tu o czarnuszce, która jest niezwykle uniwersalnym dodatkiem do posiłków, dzięki czemu łatwo wkomponować ją w nasz codzienny jadłospis. Podpowiadamy, dlaczego warto ją jeść i do czego ją dodawać.

Czarnuszka - dlaczego warto ją regularnie spożywać?

Czarnuszka to nic innego, jak niepozorna roślina o czarnych nasionach, które mają olbrzymią moc. Zawierają one szereg witamin A, E, F oraz te z grupy B, a także ma wiele soli mineralnych cynk, magnez, wapń, żelazo, potas i selen.

Zawartość tych składników sprawia, że czarnuszka wykazuje mnóstwo istotnych właściwości, równocześnie wspierając nasz organizm i oddziałując pozytywnie na wiele jego obszarów.

Regularne spożywanie czarnuszki sprawia, że nasze zdrowie jest w o wiele lepszej kondycji. To wszystko za sprawą tego, że jej nasiona:

  • działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • ograniczają rozwój grzybów Candidia Albicans i odgrzybiają organizm,
  • wspierają układ odpornościowy,
  • pomagają walczyć z infekcjami,
  • wspierają pracę wątroby,
  • wspomagają trawienie,
  • obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi,
  • łagodzą trądzik.

Czytaj również: Ten shot witaminowy to hit TikToka. Dzięki niemu tej jesieni nie zachorujesz

Z czym jeść czarnuszkę?

Czarnuszkę możemy włączyć do naszej codziennej diety na wiele sposobów. Osobom zdrowym zaleca się spożywanie do 3 łyżeczek czarnuszki dziennie.

Chcąc regularnie jeść te zdrowe nasiona, możemy je wsypać na przykład do owsianki, jogurtu, czy sałatki. Czarnuszka świetnie komponuje się również z pożywną kanapką. Co więcej, może być także składnikiem zup, sosów czy mięs.

Niektórzy dodają również nasiona czarnuszki do różnego rodzaju placków, np. tych robionych z cukinii. Możliwości wykorzystania tej prozdrowotnej rośliny jest naprawdę wiele i nie musimy się ograniczać do jednego przepisu. Dzięki temu nietrudno zadbać o codzienne spożywanie czarnuszki.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie