Reklama
Reklama

Dodawaj po 1 łyżeczce do kanapek lub owsianki, a ominą cię przeziębienia

Zbilansowana dieta jest niezbędna do utrzymania naszego ciała w dobrej kondycji i zdrowiu, szczególnie teraz, gdy na każdym kroku czyhają na nas infekcje. Wobec tego w okresie jesienno-zimowym warto dodatkowo wspomóc swój organizm, spożywając nasiona rośliny, która świetnie wpłynie na układ odpornościowy. Sprawdź, co powinniśmy włączyć do swojej diety.

Nasiona, które świetnie oddziałują na nasze ciało, przypominają z wyglądu nieco mak, jednak są większe, mają inny smak i zupełnie różne właściwości. Mowa tu o czarnuszce, która jest niezwykle uniwersalnym dodatkiem do posiłków, dzięki czemu łatwo wkomponować ją w nasz codzienny jadłospis. Podpowiadamy, dlaczego warto ją jeść i do czego ją dodawać.

Czarnuszka - dlaczego warto ją regularnie spożywać?

Czarnuszka to nic innego, jak niepozorna roślina o czarnych nasionach, które mają olbrzymią moc. Zawierają one szereg witamin A, E, F oraz te z grupy B, a także ma wiele soli mineralnych cynk, magnez, wapń, żelazo, potas i selen.

Zawartość tych składników sprawia, że czarnuszka wykazuje mnóstwo istotnych właściwości, równocześnie wspierając nasz organizm i oddziałując pozytywnie na wiele jego obszarów.

Regularne spożywanie czarnuszki sprawia, że nasze zdrowie jest w o wiele lepszej kondycji. To wszystko za sprawą tego, że jej nasiona:

  • działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • ograniczają rozwój grzybów Candidia Albicans i odgrzybiają organizm,
  • wspierają układ odpornościowy,
  • pomagają walczyć z infekcjami,
  • wspierają pracę wątroby,
  • wspomagają trawienie,
  • obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi,
  • łagodzą trądzik.

Czytaj również: Ten shot witaminowy to hit TikToka. Dzięki niemu tej jesieni nie zachorujesz

Z czym jeść czarnuszkę?

Czarnuszkę możemy włączyć do naszej codziennej diety na wiele sposobów. Osobom zdrowym zaleca się spożywanie do 3 łyżeczek czarnuszki dziennie.

Chcąc regularnie jeść te zdrowe nasiona, możemy je wsypać na przykład do owsianki, jogurtu, czy sałatki. Czarnuszka świetnie komponuje się również z pożywną kanapką. Co więcej, może być także składnikiem zup, sosów czy mięs.

Niektórzy dodają również nasiona czarnuszki do różnego rodzaju placków, np. tych robionych z cukinii. Możliwości wykorzystania tej prozdrowotnej rośliny jest naprawdę wiele i nie musimy się ograniczać do jednego przepisu. Dzięki temu nietrudno zadbać o codzienne spożywanie czarnuszki.

Zobacz też:

Nie uwierzysz, czym najszybciej usuniesz stary tłuszcz. Wystarczy kilka kropel

Zrób to, póki trwa lato. Materac będzie wyglądał, jak nowy

Nigdy nie myj tym telewizora. Wyląduje na śmietniku szybciej, niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie