Reklama
Reklama

Jest nazywana "bożą rośliną". Pomaga w leczeniu koronawirusa, cukrzycy i nowotworów

„Boża roślina” to określenie, które przypisano czarnuszce. Jej wyjątkowe właściwości odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy uważali, że jest ona cudownym lekiem na wszystkie schorzenia. Do dziś jest ona wykorzystywana w medycynie naturalnej i doceniana przez dietetyków. Jakie działanie ma czarnuszka i dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?

  • Czarnuszka siewna jest określana również jako czarny kminek czy kolendra rzymska. Roślinę stosuje się jako przyprawę, a także w ziołolecznictwie. Nigella sativa naturalnie występuje w południowo-zachodniej Azji oraz w niektórych częściach basenu Morza Śródziemnego.
  • Smak czarnuszki jest ostry, podobny do kopru włoskiego i gałki muszkatołowej. Nasiona rośliny są prażone i mielone. Właśnie tak powstaje powszechnie używana przyprawa. Dodaje się ją m.in. do ryżu, pieczywa i słodkich wypieków. Czarnuszkę dodaje się też do produktów medycznych na bazie ziół.

Jak czarnuszka wpływa na zdrowie?

Czarnuszkę stosuje się w leczeniu rozmaitych zaburzeń, chorób, a także problemów z układem oddechowym i przewodem pokarmowym. Działanie rośliny pomaga też w zwalczaniu przypadłości związanych z funkcjonowaniem nerek i wątroby oraz układu sercowo-naczyniowego.

Nasiona czarnuszki stymulują też produkowanie energii przez organizm. Pomagają odzyskać siły po zmęczeniu i redukują przygnębienie. Dotyczy to zarówno nasion rośliny w standardowej formie, jak i w postaci olejku. 

Jak stosowano „bożą roślinę” w tradycyjnej medycynie?

Czarnuszkę stosowały rdzenne ludy z krajów Azji Południowo-Wschodniej, a także Bliskiego Wschodu. Używano ją podczas leczenia wielu chorób, w tym astmy, zapalenia oskrzeli oraz reumatyzmu i innych przypadłości zapalnych.

To właśnie ze względu na tak szerokie spektrum działania czarnuszkę nazwano po arabsku "habaat 'al birakih", co oznacza w tłumaczeniu na polski "nasiona błogosławieństwa", czy używane w Polsce "boża roślina".

Z czarnuszki produkowano też nalewki. Ze względu na składniki znajdujące się w nasionach, płyn pomagał w zwalczaniu niestrawności, utraty apetytu, biegunce, czy nawet zaburzeniach miesiączki lub usuwania robaków. Natomiast zewnętrznie olej z czarnuszki używano jako środek antyseptyczny i miejscowo znieczulający.

Czy badania naukowe potwierdzają właściwości czarnuszki?

Badania opublikowane na PMC PubMed Central i wspierane przez Deanship of Scientific Research, King Abdulaziz University, Jeddah w Arabii Saudyjskiej potwierdziły działanie farmakologiczne czarnuszki. Podkreślono jednak, że konieczne są dalsze badania w celu dokładniejszego zbadania mechanizmu działania nasion. 


Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zioła