Dodajesz to do gorącej herbaty? Lepiej przestań, bo sobie szkodzisz
W chłodne dni, nic tak dobrze nie rozgrzewa, jak kubek gorącej herbaty. Jednak wiele osób dodaje do niej cytrynę, co nie zawsze jest dobrym pomysłem. Okazuje się bowiem, że cytrus może zaszkodzić naszemu zdrowiu, jeśli nie użyjemy go we właściwy sposób. Sprawdź, na co warto uważać, podczas parzenia herbaty z cytryną.
Niektóre połączenia produktów mogą negatywnie wpływać na nasz organizm. Szczególnie gdy nie mamy świadomości, jak one działają i w jaki sposób ich używać, aby nie były niebezpieczne dla zdrowia. Podobnie wygląda to w przypadku popularnego napoju, którym jest herbata z cytryną. Jak wpływa ona na nasz organizm i dlaczego należy zachować ostrożność podczas przyrządzania tego naparu?
Wiele osób na co dzień pije ciepłą herbatę z dodatkiem cytryny. Szczególnie zimą chętnie sięgamy po takie połączenie. Jednak może okazać się, że nie jest ono najlepszym wyborem dla naszego zdrowia, jeśli parzymy napar w nieprawidłowy sposób.
Po pierwsze, dodając plasterek do herbaty, nie wystarczy jedynie opłukać cytrynę pod bieżącą wodą. Jeśli tak zrobimy, to do naparu przedostanie się wiele szkodliwych substancji, w tym między innymi środek grzybobójczy thiabendazol, czy toksyczny i rakotwórczy Imazalil. Nie zapominajmy o tym, że cytryna podczas importu jest pryskana różnego rodzaju konserwantami i to właśnie dlatego, w skórce owoców znajdują się negatywne dla człowieka związki. Cytrusa najlepiej dokładnie wyparzyć przed użyciem.
Nie bez znaczenia pozostaje także temperatura herbaty. Cytrynę możemy dodać do niej, dopiero gdy będzie lekko przestudzona i napar będzie miał około 70 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie połączenie gorącej herbaty z cytryną sprawi, że owoc straci wartości odżywcze.
Czytaj również: Oto japoński sekret płaskiego brzucha. Ta metoda pozwoli ci szybko schudnąć
Musimy również zadbać o to, by nie dodawać cytryny do herbaty, w której jeszcze znajdują się fusy. Zanim dodamy nieco soku z cytrusa, należy je wyciągnąć.
Wynika to z tego, że herbata, wzrastając na ziemiach bogatych w glin, magazynuje ten pierwiastek w liściach. Jest on bardzo szkodliwy dla człowieka i może między innymi doprowadzić do upośledzenia ośrodkowego układu nerwowego. Jednak glin nie jest rozpuszczalny w wodzie, dlatego picie samej herbaty jest bezpieczne, a małe resztki pierwiastka, przenikające do naszego organizmu, są usuwane z ciała wraz z moczem.
Jednak jeśli dodamy cytrynę do herbaty z fusami, może dojść do niepożądanej reakcji. Wiąże się to z tym, że w kwaśnym środowisku glin tworzy związki przyswajalne przez ludzki organizm, w tym cytrynian glinu. Jego nadmiar w organizmie może prowadzić do różnego rodzaju schorzeń.
Zobacz też:
Wrzuć to do odkurzacza. Oprócz czystych podłóg zyskasz piękny zapach
Co ile godzin jeść kolejne posiłki? Dietetyk wyjaśnia
Obniżysz poziom cukru i przyspieszysz metabolizm. Wystarczy jedna łyżeczka do kawy