Reklama
Reklama

Dodajesz miód do herbaty? Lekarze łapią się za głowę. Sprawdź, czy też popełniasz ten błąd

Miód dodawany do herbaty ma być sposobem na to, aby zastąpić cukier zdrowym zamiennikiem, a także urozmaicić smak naparu. Jednak popularność tego rozwiązania nie idzie w parze z zasadnością. Dlaczego w niektórych przypadkach dodawanie miodu do herbaty to błąd i jak go uniknąć?

Nadejście okresu jesienno-zimowego skłania nas do częstszego sięgania po torebki z herbatą i zalewam ich gorącą wodą. Niezwykle często stosowanym dodatkiem jest uzupełnianie składu naparu o miód. Ta tradycyjna metoda może jednak być błędem.

Sam miód jest bombą witaminową. Zawiera duże ilości witaminy A i C, a także z grupy B np. B1, B2, B6 i B12. W składzie znajduje się też kwas foliowy, pantotenowy i biotyna. Wymienione składniki są bezsprzecznie wsparciem dla zdrowia, ale dodawanie miodu do herbaty może neutralizować ich zdrowe działanie.

Czytaj także: Domowy syrop na katar i kaszel. Wszystkie składniki znajdziesz w kuchni

Dlaczego herbata z miodem to błąd?

Działanie miodu jest korzystne dla zdrowia. Składniki wspierają zdrowie, a także pracę organów takich jak mózg, serce, czy funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego stwierdzenie, że miód i herbata to złe połączenie budzi wiele wątpliwości.

Odpowiedzią na te pytania jest wysoka temperatura. Niezbędna do przygotowania rozgrzewającej herbaty. Najczęściej torebeczki są zalewane wodą w temperaturze 100°C. Właśnie takie warunki sprawiają, że miód traci swoje właściwości. 

Czytaj również: To najzdrowsze danie świata. W Polsce zyskuje na popularności

Jak stosować miód z herbatą, żeby był zdrowy?

Żeby wykorzystać właściwości miodu, a nie spożywać wyłącznie pozostały w nim cukier, należy dodać go do herbaty w odpowiednim momencie. Temperatura wody powinna być optymalna tak, aby nie doszło do zniszczenia enzymów oraz witamin zawartych w miodzie.

Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie dodanie miodu do ostudzonego już naparu. Oznacza to, że herbatę można zalać wodą w temperaturze ok. 100°, ale z dodaniem miodu powinno się poczekać. Optymalna temperatura dla połączenia herbaty i miodu to 40-50°C. Wtedy miód zachowa większość swoich zdrowych właściwości. Wpłynie to też pozytywnie na jego smak. Dlatego miód warto dodawać tylko do ostudzonej już herbaty.


Zobacz też:

Żadne środki nie pomagają usunąć plam z materaca? Wystarczy żelazko i ten przedmiot

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie