Dodajesz miód do herbaty? Lekarze łapią się za głowę. Sprawdź, czy też popełniasz ten błąd
Miód dodawany do herbaty ma być sposobem na to, aby zastąpić cukier zdrowym zamiennikiem, a także urozmaicić smak naparu. Jednak popularność tego rozwiązania nie idzie w parze z zasadnością. Dlaczego w niektórych przypadkach dodawanie miodu do herbaty to błąd i jak go uniknąć?
Nadejście okresu jesienno-zimowego skłania nas do częstszego sięgania po torebki z herbatą i zalewam ich gorącą wodą. Niezwykle często stosowanym dodatkiem jest uzupełnianie składu naparu o miód. Ta tradycyjna metoda może jednak być błędem.
Sam miód jest bombą witaminową. Zawiera duże ilości witaminy A i C, a także z grupy B np. B1, B2, B6 i B12. W składzie znajduje się też kwas foliowy, pantotenowy i biotyna. Wymienione składniki są bezsprzecznie wsparciem dla zdrowia, ale dodawanie miodu do herbaty może neutralizować ich zdrowe działanie.
Czytaj także: Domowy syrop na katar i kaszel. Wszystkie składniki znajdziesz w kuchni
Działanie miodu jest korzystne dla zdrowia. Składniki wspierają zdrowie, a także pracę organów takich jak mózg, serce, czy funkcjonowanie układu nerwowego. Dlatego stwierdzenie, że miód i herbata to złe połączenie budzi wiele wątpliwości.
Odpowiedzią na te pytania jest wysoka temperatura. Niezbędna do przygotowania rozgrzewającej herbaty. Najczęściej torebeczki są zalewane wodą w temperaturze 100°C. Właśnie takie warunki sprawiają, że miód traci swoje właściwości.
Czytaj również: To najzdrowsze danie świata. W Polsce zyskuje na popularności
Żeby wykorzystać właściwości miodu, a nie spożywać wyłącznie pozostały w nim cukier, należy dodać go do herbaty w odpowiednim momencie. Temperatura wody powinna być optymalna tak, aby nie doszło do zniszczenia enzymów oraz witamin zawartych w miodzie.
Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie dodanie miodu do ostudzonego już naparu. Oznacza to, że herbatę można zalać wodą w temperaturze ok. 100°, ale z dodaniem miodu powinno się poczekać. Optymalna temperatura dla połączenia herbaty i miodu to 40-50°C. Wtedy miód zachowa większość swoich zdrowych właściwości. Wpłynie to też pozytywnie na jego smak. Dlatego miód warto dodawać tylko do ostudzonej już herbaty.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien