To najzdrowsze danie świata. W Polsce zyskuje na popularności
W Polsce coraz więcej osób docenia danie, które na całym świecie jest określane jako „najzdrowsza potrawa”. Pochodzi z Azji i zachwyca zarówno smakiem, jak i wysoką zawartością witamin. Czym jest "najzdrowsze jedzenie świata" i dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?
Niepodważalnym bohaterem ostatnich lat w Polsce na rynku kulinarnym jest kimchi. Coraz więcej osób samodzielnie przyrządza danie, zamawia je w restauracjach czy sięga po nie, przeglądając sklepowe półki. Co stoi za fenomenem kimchi?
Kimchi jest narodową potrawą Korei Południowej. Pikantne danie z marynowanych warzyw jest przygotowywane z kapusty, szalotki, rzodkiewki w solance z czosnkiem, imbirem, papryczką chilli oraz sosem rybnym. Sekretem unikalnego smaku jest fermentacja wspomnianej mieszanki.
Kimchi nie bez powodu jest nazywane "najzdrowszym daniem świata". Zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Co więcej, w jej składzie znajduje się również cholina, która jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, komórek mięśni, czy utrzymania dobrego nastroju i pamięci.
Cechą charakterystyczną kimchi jest też wysoka zawartość witaminy K. Ten składnik pomaga w krzepnięciu krwi oraz zapobiega łamliwości kości. Ze względu na to kimchi może być spożywane przez te osoby, które chcą:
- poprawić funkcjonowanie układu trawiennego,
- ochronić serce przed chorobami,
- wesprzeć układ odpornościowy.
Pomimo tego, że kimchi wywodzi się z kuchni Korei Południowej, to do przygotowania dania można zabrać się niemal od razu. Niezbędne składniki znajdują się w większości popularnych sklepów. W wyjątkowym przypadku można zamówić je przez internet.
Składniki potrzebne do przyrządzenia kimchi to:
- 2 główki kapusty pekińskiej,
- 1/3 szklankę soli kamiennej,
- średnia cebula,
- 50 g papryk gochugaru w płatkach,
- główka czosnku,
- szklanka wody,
- garść szczypiorku,
- 40 g mąki ryżowej,
- 100 ml ciemnego sosu sojowego,
- 50 ml sosu rybnego,
- 50 ml octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżka startego korzenia imbiru.
Na początku należy pokroić kapustę wzdłuż i na pół, a następnie usunąć głąb, a potem pokroić ją na małe kawałki. Wszystko trzeba umieścić w misce, zasypać solą i zalać litrem przegotowanej i przestudzonej wody na całą noc.
Rankiem wszystko trzeba wszystko ponownie zamieszać, odcisnąć kapustę i wylać solankę. Później należy wlać wodę, odcisnąć warzywo i ponowne ją wylać. Trzeba to powtórzyć później jeszcze raz.
Kolejny etap to wlanie do garnka szklankę wody, wsypanie mąki ryżowej i zamieszanie wszystkiego do momentu aż zacznie się gotować. Następnie moc palnika należy zmniejszyć, nieustannie mieszając, a na końcu wszystko wystudzić.
Ostatnie elementy przygotowania kimchi obejmują połączenie ze sobą czosnku, imbiru, cebuli i szczypiorku, a także cukru pudru. Kleik ryżowy powinien być uzupełniony o gochugaru. Wszystko trzeba ze sobą wymieszać, dodając ocet ryżowy, sos rybny i sojowy.
Tak wykonaną pastę trzeba przełożyć do miski z kapustą i wymieszać do momentu, aż pokryje całe warzywo. Później kimchi można przełożyć do dużego słoika i przechowywać w temperaturze ok. 22-25°C – tym sposobem dojdzie do fermentacji. Kimchi można przełożyć do lodówki po 5 dniach i przygotować się do spożycia.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki