Reklama
Reklama

Mole buszują w twojej kuchni? Zdziwisz się, gdzie mogły się zadomowić

Mole spożywcze w kuchni to prawdziwe utrapienie, którego niestety pozbyć się wcale nie jest tak łatwo. Te małe stworzenia mogą siać prawdziwe spustoszenie w twoich produktach spożywczych i zamieszkiwać przy tym tak nieoczywiste zakątki, że walka z nimi może nie mieć końca. Poznaj te mniej oczywiste miejsca, w których mogły się zadomowić i koniecznie sprawdź je w swojej kuchni.

Mole spożywcze jako dorosłe osobniki przypominają małe motylki o szarobrązowym zabarwieniu, które ułatwia im maskowanie w kuchni. Małe niestety żyją głównie w ciemnościach, przez co są niezwykle trudne do zauważenia. Największym zagrożeniem dla produktów spożywczych są jednak larwy moli spożywczych, które są w stanie przegryźć nawet foliowe opakowanie. Te szkodniki to prawdziwe utrapienie w kuchni, więc dobrze wiedzieć, gdzie najczęściej lubią się zadomawiać, by szybko je stamtąd przepędzić.  

Jak pozbyć się moli spożywczych? Trzeba podjąć szybkie działania 

Obecność moli spożywczych w kuchni zwiastuje wyrzucenie większości, a nawet i całych zapasów produktów spożywczych. By pozbyć się ich raz na zawsze, należy podjąć konkretne i szybkie działania. Niestety, jeśli nie zadba się o dokładne wypędzenie moli z kuchni, te wrócą natychmiast.

Wobec tego, w pierwszej kolejności trzeba usunąć wszystkie zainfekowane produkty, a dla pewności najlepiej wszystkie. Nowe zapasy makaronów, kasz czy mąk najlepiej zacząć przechowywać w szczelnych pojemnikach — szklanych lub metalowych.  

Kolejnym krokiem jest dokładne posprzątanie szafek i kuchni. Sprawdzonym sposobem na ich dezynfekcje jest zastosowanie gorącej wody z octem w proporcjach 1:1. Do tego dobrze zastosować wszelkie środki odstraszające te szkodniki. Zalicza się do nich między innymi goździki, liście laurowe, czy też ziele angielskie. Dobrym pomysłem mogą być również saszetki z lawendą czy wykorzystanie olejków eterycznych. Mole nie cierpią takich zapachów, dzięki czemu twoja kuchnia przestanie być dla nich atrakcyjna. 

Zobacz także: Te szkodniki pojawiają się w kuchni równie często jak mole. Tak je wypędzisz

Gdzie mieszkają mole spożywcze? Nie tylko w szafkach kuchennych  

Wiedza o tym, jak pozbyć się moli spożywczych to jedno, ale świadomość tego, gdzie mogą zamieszkiwać w twojej kuchni to zupełnie coś innego. Skuteczne usunięcie tych szkodników z kuchni może się udać tylko wtedy, jeśli sprawdzi i zdezynfekuje się wszystkie zakątki, w których mogą pomieszkiwać.. Za najpopularniejsze uchodzą oczywiście szafki kuchenne i ich zakamarki, takie jak rogi, zawiasy i wszelkie szczeliny.  

Opakowania żywności to także dla nich raj, zwłaszcza że nie jest problemem przegryzienie plastikowych czy kartonowych pudełek. Larwy chętnie zamieszkują nawet pod etykietami na opakowaniach, dlatego w czasie sprzątania kuchni przy inwazji moli nie można się rozdrabniać. Tylko dokładne sprzątanie i dezynfekcja połączona z wyrzuceniem zapasów z kuchni mogą przynieść efekty.  

W czasie porządków w kuchni zazwyczaj zwraca się uwagę na te miejsca, w których najczęściej mieszkają mole spożywcze. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że mogą żyć również na suficie czy też narożnikach pomieszczenia. Dużym zaskoczeniem może być też fakt, że lubią żyć w urządzeniach kuchennych, takich jak mikrofalówka, piekarnik, toster czy nawet okolice silnika lodówki. Sprzątając kuchnię w wyniku inwazji moli spożywczych, nie zapomnij o zerknięciu do tych miejsc, aby cała praca nie poszła na marne.  

Zobacz też:

Pij codziennie tę herbatę. Wygładza zmarszczki i spala tłuszcz z boczków

Za te butelki dostaniesz kaucję. Nie każda plastikowa się nadaje

W lodówce brzydko pachnie? Tak pozbędziesz się tego uciążliwego problemu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki