Te szkodniki pojawiają się w kuchni równie często jak mole. Tak je wypędzisz
Mówiąc o nieproszonych gościach w kuchni, ludzie zazwyczaj myślą o molach spożywczych. Są jednak szkodniki, które stanowią większe zagrożenie, ponieważ niszczą żywność od środka, zanieczyszczając ją, więc są także bardziej niebezpieczne dla zdrowia. Gdy je zauważysz, wyrzuć produkty spożywcze oraz wypędź te owady z domu jak najszybciej.
Szkodniki w kuchniach i spiżarniach to nie tylko mole spożywcze. Są również inne owady, które stanowią jeszcze większe zagrożenie, ponieważ zazwyczaj znacznie trudniej jest szybko zauważyć ich obecność.
Chodzi o wołki zbożowe, które uszkadzają ziarna od wewnątrz, zanieczyszczając żywność, co prowadzi do rozwoju pleśni i bakterii. Mogą również wywoływać reakcje alergiczne, dlatego po ich inwazji całe jedzenie trzeba bezwzględnie wyrzucić i dokładnie posprzątać mieszkanie.
Może cię zainteresować: Pchają się do domów i śmierdzą. Tak pozbędziesz się nieproszonych owadów
Wołek zbożowy jest małym od 2 do 5 mm chrząszczem z rodziny ryjkowcowatych o brązowym lub czarnym kolorze i błyszczącym pancerzu. Ich czułki są zgięte, a ciało jest wydłużone, a na głowie mają charakterystyczny okrągły ryjek.
Nie potrafią latać, za to poruszają się szybko na silnych odnóżach. Zazwyczaj są aktywne nocą i stwarzają nie lada zagrożenie w kuchni czy spiżarni, gdyż samice składają jaja bezpośrednio w ziarnach zbóż, przez co jedzenie nie nadaje się do spożycia. Rozmnażają się na potęgę, (z 1 zanieczyszczonego ziarnka może pojawić się kilkaset osobników).
Czytaj również: Mrówki schodzą się do domu? Zamiast drogich specyfików weź jedną rzecz z pokoju dziecka
Aby zwalczyć wołka zbożowego, musisz uświadomić sobie, czego te owady nie tolerują. Po pierwsze, nie znoszą niskiej wilgotności (preferują, gdy jest wysoka). Nie znoszą także skrajnych temperatur. Przybywają tam, gdzie żywność przechowywana jest niedbale.
Sprzątaj więc regularnie i przechowuj jedzenie wyłącznie w szczelnych opakowaniach. Dobrze sprawdzą się także próżniowe i metalowe pojemniki. Gdy tylko zauważysz obecność wołków zbożowych, reaguj.
Wyrzuć zainfekowane jedzenie (najlepiej wszystkie sypkie produkty) i zastosuj środek owadobójczy. Dokładnie umyj pomieszczenie, a później do czystych szafek włóż goździki, liście laurowe i ziarna pieprzu, ponieważ szkodniki nie lubią tych zapachów.
Zobacz też:
To najlepszy termin na grzybobranie. Przeczytaj, szykuj koszyk i kalosze
Wyjmij z szafki kuchennej i wyczyść kanapę. Ten trik zasługuje na medal
Włóż rolkę papieru toaletowego do szafy. Rozwiążesz uciążliwy problem