Reklama
Reklama

Dodajesz ją do herbaty i myślisz, że to zdrowe? Możesz się rozczarować

Herbata to uwielbiany napój, który doceniany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na walory smakowe i korzyści zdrowotne chętnie dodawane są do niej liczne dodatki. Jednym z nich jest cytryna. Ten smakowity i nieco kwaskowy duet znany jest od lat. Czy rzeczywiście jest to zdrowe połączenie? Dowiedz się więcej na temat popularnej herbaty z cytryną.  

Spora część osób nie wyobraża sobie pić herbaty bez cytryny. To znane od pokoleń połączenie, które niesie ze sobą wiele cennych właściwości i mowa tu nie tylko o przyjemnym smaku otulającym gardło. Warto jednak wiedzieć, że herbata z cytryną przygotowana w niepoprawny sposób nie niesie ze sobą potencjalnych korzyści zdrowotnych, co może rozczarować.

Herbata z cytryną dla zdrowia i smaku. Jakie posiada właściwości?

Herbata z cytryną jest jednym z popularniejszych napojów. Dodawana jest wręcz intuicyjnie, bo jak to pić ten ciepły napój bez cytryny? Okazuje się, że zaparzona w poprawny sposób niesie za sobą sporo korzyści zdrowotnych.  

Oprócz walorów smakowych dostarcza również witaminę C, będąc jej dobrym źródłem. Jest to ważna witamina dla naszego zdrowia, która wspiera układ odpornościowy i okazuje się pomocna podczas przeziębienia. Ponadto witamina ta jest cennym antyoksydantem, który pomaga zwalczyć wolne rodniki w organizmie.  

Szklanka ciepłej herbaty z cytryną wspiera także trawienie. Sok z cytryny w tym napoju może stymulować wydzielanie enzymów trawiennych. To zaś wspiera pracę żołądka i wspomaga trawienie. Dodatkowo warto wiedzieć, że ten duet pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.  

Herbata z cytryną smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno. Dla wielu to nieodłączone połączenie, które jesienią nabiera szczególnego znaczenia. Można uzupełnić je o dodatkowe składniki i stworzyć wyjątkowe, rozgrzewające napary. Sprawdzą się między innymi w czasie przeziębienia i osłabienia organizmu.  

Zobacz także: Jest mało znany, a o wiele zdrowszy od oliwy z oliwek. Warto pić go regularnie

Herbata z cytryną — wiele osób przyrządza ją źle. Jak robić to poprawnie?

Herbata z cytryną niesie za sobą wiele korzyści, ale tylko wtedy, gdy przygotowana jest w prawidłowy sposób. Pomimo swojej dużej popularności, sporo osób wciąż przyrządza ją źle, a to wpływa nie tylko na jakość napoju, ale również i na jego zdrowotność.  

Głównym problemem jest zbyt szybkie dodawanie cytryny do herbaty. Wrzucenie tego cytrusa do gorącej herbaty tuż po zaparzeniu wytwarza szkodliwe związki, takie jak cytrian glinu. Obecne w herbacie związki glinu mogą wejść w reakcje z cytryną dodaną do wrzącego napoju i tym samym spowodować reakcję, w wyniku której powstaje owy cytrynian glinu. 

Ponadto cytryna dodana do zbyt gorącej herbaty traci witaminę C, gdyż jest ona niezwykle wrażliwa na wysoką temperaturę. Dodanie cytryny do herbaty tuż po jej zaparzeniu prowadzi do jej częściowego rozkładu. Zatem jak przygotowywać herbatę z tym cytrusem w poprawny sposób?  

Przede wszystkim warto poczekać, aż nieco ostygnie i dopiero wtedy dodać cytrynę do herbaty. Pośpiech zdecydowanie nie jest tutaj sprzymierzeńcem. Chcąc cieszyć się z walorów smakowych i właściwości zdrowotnych tego napoju, warto od dzisiaj przyrządzać ją poprawnie i odczekać kilka minut, zanim cytryna wyląduje w herbacie.

Może cię zainteresować: Wsyp do porannej kawy. Świetnie smakuje, a do tego pomaga usunąć boczki

Zobacz też:

Pranie będzie suche już w 2 godziny. Wystarczy, że przykryjesz tym suszarkę

​Prosty sposób na zrobienie znicza w domu. Tańszy i ekologiczny

​3 triki łazienkowe, które musisz znać. Sprzątanie nigdy nie było tak przyjemne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie