Dodaj to do zakwasu z buraków, a na pewno nie spleśnieje
Aby zakwas z buraków wyszedł idealny, zawsze powinnaś robić go według sprawdzonego przepisu. W przeciwnym razie jego przygotowanie zajmie ci sporo czasu, a sam smak będzie pozostawiał wiele do życzenia. Aby nie zepsuł się szybko, zawsze powinnaś dodawać do niego te składniki. Dzięki nim twój domowy zakwas z buraków będzie pyszny i zdrowy.
Ze zdrowotnych właściwości buraków warto korzystać zwłaszcza teraz. W okresie jesienno-zimowym warzywa te są łatwo dostępne, więc powinnaś jak najczęściej przygotowywać z nich m.in. domowy zakwas z buraków, który stanowi podstawę pysznego czerwonego barszczu.
Jednak zrobienie dobrej jakości zakwasu z buraków wcale nie jest łatwe. Wystarczy, że popełnisz drobny błąd, lub dodasz do niego złe składniki, a wcale nie będzie smaczny i może szybko ulec zepsuciu.
Zakwas z buraków jest znany ze swych prozdrowotnych właściwości. Wchodzące w jego skład warzywa są źródłem licznych witamin i minerałów. Przede wszystkim dostarczają one: witaminy A, C, E i K, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Buraki są również źródłem cennego przeciwutleniacza, którym jest betanina.
Dzięki temu dobrodziejstwu kwaskowaty napój wykazuje działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne i probiotyczne. Jego regularne spożywanie może mieć także korzystny wpływ na nasze samopoczucie, metabolizm, trawienie, kondycję skóry, włosów i paznokci.
Może cię zainteresować: Buraczki już nigdy nie stracą koloru podczas gotowania. Po prostu wrzuć to do wody
Najczęstszą przyczyną pleśnienia zakwasu z buraków jest wypłynięcie któregoś warzywa albo przyprawy na wierzch. Dlatego przygotowując go, musisz zadbać o to, aby żaden składnik nie wystawał ponad powierzchnię wody.
Jeżeli chcesz mieć pewność, że twój zakwas się nie zepsuje, zrób "paczuszkę" z czystej gazy. Włóż do niej pokrojone w kawałeczki buraki wraz z pozostałymi składnikami, a następnie zamknij "pakunek", umieść go na dnie słoja i później po prostu zalej wodą.
Ten prosty trik sprawi, że proces fermentacji zakwasu z buraków przebiegnie prawidłowo. Pamiętaj jednak, że w przypadku przygotowywania większej ilość zakwasu, potrzebne będzie ci więcej paczuszek z gazy, (na ogół 2-3 na 4 litrowe naczynie).
Czytaj również: Taką kiszoną kapustę robiła moja babcia. Nigdy nie była gorzka
Za robienie domowego zakwasu z buraków warto zabrać się jeszcze w listopadzie. Dzięki temu roztwór będzie miał czas do swobodnej fermentacji, a jeśli przygotujesz go prawidłowo, na pewno nie straci swojego smaku i właściwości.
Na domowy zakwas z buraków potrzebne będą ci takie składniki jak:
- 6 buraków ćwikłowych
- 8-9 dużych ząbków czosnku
- 2 litry przegotowanej wody
- 1 duży liść laurowy
- 8-9 ziarenek pieprzu
- 8-7 ziarenek ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- duży słój
Buraki obierz i pokrój w plastry, a następnie przełóż do miski. Obierz czosnek i dodaj do naczynia wraz z liściem laurowym, pieprzem oraz zielem angielskim. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, ułóż je na gazie, zawiń, zwiąż i włóż na dno dużego, wyparzonego wcześniej słoja lub naczynia kamionkowego.
Przygotuj zalewę, przegotowaną i ostudzoną wodę z solą i zalej "paczuszkę" w słoju. Gotowy zakwas z buraków przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na minimum 5-6 dni. Na koniec przecedź płyn i przelej go do mniejszych wyparzonych słojów lub buteleczek.
Zobacz też:
Nie uwierzysz, czym najszybciej usuniesz stary tłuszcz. Wystarczy kilka kropel
Zrób to, póki trwa lato. Materac będzie wyglądał, jak nowy
Nigdy nie myj tym telewizora. Wyląduje na śmietniku szybciej, niż myślisz