Często mrozisz jedzenie? Sprawdź, przez jaki czas można je trzymać w zamrażalce
Mrożenie jest bardzo dobrym sposobem na przechowywanie żywności. Z powodzeniem można zamrozić różnego rodzaju mięsa, ryby, owoce czy też resztki z obiadów. Takie zapasy bardzo często się przydają podczas zabieganego dnia. Jednak warto pamiętać, że nie powinno się ich trzymać w nieskończoność. Jak długo w zamrażalce mogą leżeć poszczególne produkty?
Wiele produktów można trzymać w zamrażalce przez długi czas, jednak zazwyczaj po kilku miesiącach tracą swoją konsystencję i smak. Dlatego też lepiej przestrzegać zalecanego czasu, po którym powinniśmy wykorzystać już mrożonki.
Ryby często przechowujemy w zamrażalce, aby zachować ich świeżość. Jednak powinniśmy pamiętać, że ugotowane, bez względu na rodzaj, powinny być mrożone przez maksymalnie 3 miesiące. Poza tym:
- Ryby tłuste m.in. łosoś, sum czy też tuńczyk powinny być przechowane przez 2-3 miesiące.
- Ryby chude m.in. dorsz bądź halibut mogą być przechowywane przez 6-8 miesięcy.
- Krewetki wytrzymają najdłużej, można je trzymać w zamrażalce do 18 miesięcy.
Sprawdź także: Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki
Kupowanie świeżego mięsa w promocyjnej cenie może być dobrą opcją, ponieważ tego typu produkty, można bez problemu przechowywać w zamrażalce. Jak długo poszczególne mięsa można mrozić? Przedstawia się to następująco:
- Cały drób m.in. kurczak, kaczka czy też indyk mogą być przechowywane w zamrażalce przez rok.
- Większe kawałki mięsa np. kotlety czy też filety powinny być trzymane w zamrażalce maksymalnie do roku.
- Mielone mięso, bez względu na rodzaj nadaje się do spożycia przez 3-4 miesiące.
- Wędliny i boczek powinno się trzymać w zamrażalce maksymalnie miesiąc.
Większość warzyw można mrozić przez rok i użyć np. zupy. Jednak przed umieszczeniem ich w zamrażalce powinno się je zblanszować — wrzucić na chwilę do gorącej wody, ostudzić, umieścić w pojemniczkach, a następnie zamrozić.
Co ważne mrożone warzywa po rozmrożeniu nie będą nadawać się do sałatek, ale z powodzeniem można je wykorzystać do zupy, sosów czy też jako dodatek do mięs.
Przeczytaj również: Seniorzy potrzebują tej witaminy. Niedobory są powszechne
W przypadku owoców pestkowych należy postępować podobnie jak z warzywami — na początek zblanszować. Powinny zachować świeżość przez 12 miesięcy. Jagody, truskawki i maliny należy zamknąć w szczelnym opakowaniu, one również nadają się do spożycia przez rok. Nieco krócej, bo przez ok. 6 miesięcy można mrozić jabłka i banany.
Wcześniej przygotowanie większe partie jedzenia, które można zamrozić to świetna opcja, aby mieć „pod ręką” gotowane danie w zabiegany wieczór. Jednak tego typu zapasów również nie można trzymać w nieskończoność.
- Zapiekanki powinno się przechowywać przez 3-6 miesięcy.
- Zupy można trzymać w zamrażalce przez maksymalnie 2 miesiące.
- Desery takie jak ciasteczka wytrzymują 6 miesięcy, zaś mrożone ciasto 9 miesięcy.
Produkty, które planujemy zamrozić powinny być umieszczone w szczelnych pojemnikach lub woreczkach. Warto również je opisać — przykleić lub napisać bezpośrednio na opakowaniu datę, w której wkładany daną rzecz do zamrażalki.
Zobacz też:
Jedno ziarenko działa na ból gardła lepiej, niż drogie pastylki. Niezawodny sposób naszych babć
Pamiętaj o tym, przy wyborze oczyszczacza powietrza. Inaczej wyrzucisz pieniądze w błoto
Jak odświeżyć drewnianą deskę do krojenia? Proste domowe sposoby krok po kroku