Reklama
Reklama

Co oznaczają kody na jajkach? Sprawdź, nim pójdziesz na zakupy

Jajka to jedne z najczęściej kupowanych produktów spożywczych. Stanowią składnik wielu wypieków, a także dań obiadowych czy śniadań. Wybierając jajka w sklepie, można zauważyć pewne kody, które się na nich znajdują. Co konkretnie oznaczają? Okazuje się, że konsumenci mogą z nich sporo wyczytać.

Co oznaczają 11-znakowe kody na jajkach?

Wiele klientów wybierających jajka w sklepie może się zastanawiać, co oznaczają ciągi znaków umieszczone na skorupkach. Okazuje się, że nie jest to ani data przydatności do spożycia, ani data zniesienia jajka. Prawda jest zupełnie inna – dzięki 11-znakowym kodom umieszczonym na jajkach konsumenci mogą odczytać informacje na temat metody hodowli znoszących ich kur, a także to, gdzie znajduje się ich ferma.

Zobacz również: Czy wiesz, co oznaczają naklejki na bananach? Większość osób nie ma pojęcia

Jak konkretnie wyglądają rzeczone kody? Mają one format: A/BB/CCDDEEFF. Co oznaczają poszczególne symbole? Poniżej wyjaśnienie:

  • A – jest to liczba od 0 do 3, która opisuje metodę chowu kur, które zniosły dane jajka (0 – chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 – chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy);
  • BB – jest to symbol kraju, w którym wyprodukowano jajka, w przypadku Polski będzie to PL;
  • CC – kod określający województwo, w którym działa dana ferma produkująca jajka;
  • DD – kod określający powiat, w którym działa dana ferma produkująca jajka;
  • EE – kod określający zakres i rodzaj działalności producenta;
  • FF numer producenta.

Czytaj także: Polacy nie wiedzą, ile jajek jeść. Czy nadmiar rzeczywiście szkodzi?

CCDDEEFF tworzą weterynaryjny numer identyfikacyjny fermy. Dzięki kodom umieszczonym na jajkach konsumenci mają większą świadomość dotyczącą kupowanych przez nich produktów – mogą dowiedzieć się gdzie i w jaki sposób wyprodukowane zostały zakupione jajka.

Zobacz też:

Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku

Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie

Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy