Chroni przed udarem i zawałem oraz wspomaga odporność i metabolizm. Ten sok warto włączyć do codziennej diety
Sok z buraka jest niezwykle cennym napojem, po który warto sięgać jak najczęściej. Ma on szereg bardzo ważnych właściwości, które mogą uratować nas nawet przed udarem czy zawałem mózgu. Dodatkowo regularne picie go może sprawić, że szybciej schudniemy oraz pozbędziemy się stanów zapalnych. Sprawdź, co jeszcze warto wiedzieć o soku z buraka.
Burak czerwony jest jednym z najzdrowszych warzyw, które stanowi źródło pełnowartościowego białka, wielu witamin oraz minerałów. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób sięga chętnie po sok z buraka, który nie tylko jest bardzo łatwy w przygotowaniu, ale i niesie za sobą wiele cennych korzyści dla całego naszego organizmu.
Sok z buraka powinien na stale zagościć w naszej diecie, ze względu na to, że zawiera on wiele cennych substancji odżywczych. Jest on bogaty między innymi w żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, witaminy z gruby B oraz witaminę A, E, C i K.
Dzięki takiemu bogactwu substancji sok z buraka ma wiele właściwości. Przede wszystkim wspiera on układ krwionośny poprzez witaminy z grupy B oraz żelazo. Oprócz tego wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzi kaszel, a także wzmacnia odporność.
Jest on także zalecany osobom, które próbują schudnąć, ponieważ sok z buraka przyspiesza przemianę materii. Dodatkowo zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas. Według badań, po ten napój powinny sięgać także chorzy na cukrzycę, kobiety w okresie menopauzy oraz osoby mające problem ze snem.
Czytaj również: Wystarczą 2 łyżeczki dziennie. Wzmocnisz stawy i jak miotełką wymieciesz złogi z jelit
Sok z buraka jest bardzo korzystny dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi. Zawarte w nim substancje skutecznie regulują ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu. Według badań picie soku buraczanego może zapobiegać miażdżycy oraz zalecane jest jako profilaktyka chroniąca przed udarem mózgu.
Co więcej, badania, których autorami są naukowcy z St Bartholomew's Hospital i Queen Mary University w Londynie udowodniły, że picie soku z buraka codziennie przez pół roku po założeniu stentu zmniejsza również ryzyko zawału serca u pacjentów z dławicą piersiową.
Według naukowców chorym pomaga zawarty w soku z buraka naturalnie wysoki poziom azotanów nieorganicznych. Mają one niezwykle korzystny wpływ na naczynia krwionośne, a sposobem na jego bezpieczne dostarczenie do organizmu jest właśnie picie soku z buraka.
Zobacz także: Ten sok zadba o twoją odporność jesienią. Doceniali go starożytni Egipcjanie i kochają go babcie z Podkarpacia
Przygotowanie tego zdrowego napoju jest banalnie proste. W tym celu wystarczy umyć kilka buraków, obrać je, a następnie pokroić i włożyć do wyciskarki czy sokowirówki.
Tak przygotowany sok wkładamy na pół godziny do lodówki. Chcąc polepszyć smak napoju, możemy dodać do niego kilka jabłek lub marchewkę, które dodadzą nieco słodyczy do soku z buraka.
Zobacz też:
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet