Reklama
Reklama

Chleb może być świeży nawet przez dwa tygodnie. Wystarczy, że włożysz to do chlebaka

Pieczywo najlepiej smakuje, gdy jest świeże i chrupkie. Jednak często po przyniesieniu chleba do domu, już na drugi dzień traci on swój pierwotny smak i czerstwieje. Czasem pojawia się na nim także pleśń. Jak temu zaradzić i jak przechowywać pieczywo, by było smaczne nawet przez kilkanaście dni? Podpowiadamy, jak w prosty domowy sposób przedłużyć świeżość chleba.

Pieczywo dość szybko traci swoją świeżość i początkowy smak. Tym bardziej, jeśli nieprawidłowo je przechowujemy i nie dbamy o wydłużenie żywotności tego produktu. Na szczęście z pomocą przychodzi prosty domowy sposób na zachowanie pieczywa w świeżości nawet przez kilkanaście dni. Sprawdź, o co musisz zadbać.

Jak przechowywać chleb, aby nie pleśniał? Ten element jest kluczowy

Kupując chleb, zależy nam na tym, aby był świeży i smaczny. O ile nie mamy wpływu na sam smak pieczywa, o tyle możemy zadbać o jego świeżość, zwracając uwagę, w jaki sposób je przechowujemy.

Pierwszym podstawowym błędem jest trzymanie chleba lub bułek po prostu na kuchennym blacie w opakowaniu, w którym je zakupiliśmy. Niektórzy też decydują się na umieszczanie pieczywa w lodówce, co także nie jest dobrym pomysłem. Sprawia to, że chleb traci swoją puszystość i miękkość. W dodatku pieczywo może przesiąkać innymi zapachami z lodówki.

Najlepiej więc przechowywać nasz chleb oraz bułki w drewnianym chlebaku. Dodatkowo świeżość pieczywa zapewni umieszczenie go w lnianym worku, a dopiero potem w chlebaku. Zagwarantuje to cyrkulację powietrza na tyle umiarkowaną, że chleb nie zmieni swojego smaku ani chrupkości.

Czytaj również: Domowe kajzerki smaczniejsze niż te z piekarni. Sprawdzony babciny przepis

Co zrobić, aby przedłużyć świeżość pieczywa? Wystarczą dwie kostki tego produktu

Oprócz prawidłowego przechowywania pieczywa istnieją również inne sposoby, dzięki którym wydłużymy jego świeżość. Jest to mało znane, ale bardzo skuteczne rozwiązanie. Okazuje się bowiem, że wystarczą nam do tego kostki cukru.

Produkt ten skutecznie wydłuża świeżość pieczywa znajdującego się w danym pojemniku. Wynika to z tego, że cukier działa na chleb jak naturalny konserwant. Co więcej, pochłania on wilgoć z chlebaka, więc równocześnie zapobiega powstawaniu pleśni. Dzięki temu możemy zachować świeżość naszego pieczywa nawet do dwóch tygodni.

Jak inaczej zadbać o chleb, by nadawał się do spożycia przez długi czas? To najpopularniejszy sposób

W przypadku, gdy kupujemy duże ilości chleba czy bułek, warto skorzystać z tradycyjnej metody i po prostu zamrozić pieczywo i wyciągać je wtedy, gdy mamy na nie ochotę.

Chcąc ułatwić sobie ten proces, warto przed zamrożeniem podzielić pieczywo na kromki lub mniejsze porcje, aby nie musieć rozmrażać od razu całego chleba, a wyciągać jedynie potrzebną nam aktualnie ilość. Tak podzielone pieczywo najlepiej zapakować do foliowych woreczków i dodatkowo owinąć folią aluminiową. Pamiętajmy jednak, aby nie trzymać pieczywa zbyt długo w zamrażalniku, ponieważ nie będzie ono już tak smaczne, jak wcześniej.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby