Reklama
Reklama

Domowe kajzerki smaczniejsze niż te z piekarni. Sprawdzony babciny przepis

Kajzerka to często nieodłączny składnik śniadania. Charakterystyczna bułeczka stanowi doskonały dodatek do jajecznicy, a także główny element kanapki. Kajzerki są dostępne niemal w każdej piekarni, jednak niektórzy wolą upiec je własnoręcznie. Jak się za to zabrać? Wypróbuj sprawdzony babciny przepis!

Kajzerki – nieodłączny element śniadania

Kajzerka to rodzaj bułki wywodzący się z Austrii. Mówi się, że swoją nazwę zawdzięcza piekarzowi Kayserowi, który produkował tego typu pieczywo w XIII wieku. Niezwykle lubiane bułeczki z charakterystycznymi bruzdami na wierzchu są popularne w wielu krajach na świecie. Można spotkać się z różnymi wariacjami kajzerki – w sklepach i piekarniach dostępne są bułki posypane makiem czy sezamem

Kajzerki są nieodłącznym elementem śniadań wielu Polaków. Posmarowane masłem stanowią doskonały dodatek do jajecznicy. Rzeczone pieczywo można również wykorzystać do stworzenia wyśmienitych kanapek, choćby z szynką, serem, pomidorem i niewielką ilością musztardy. Mało kto może oprzeć się tym chrupiącym bułeczkom. 

Przepis na domowe kajzerki

Nic tak nie pobudza apetytu, jak świeże, jeszcze ciepłe pieczywo. Właśnie z tego względu wiele osób decyduje się na pieczenie własnych, domowych kajzerek. Jak się za nie zabrać? Wystarczy skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Do wykonania domowych kajzerek potrzebne będą: 

  • 470 g mąki pszennej typ 650; 
  • 200 ml letniej wody; 
  • 5 g drożdży w proszku; 
  • 1 łyżeczka soli; 
  • 1,5 łyżeczki cukru; 
  • 1 jajko; 
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego rafinowanego. 

Sposób wykonania: 

  • Do miski przesiej mąkę, a następnie zrób w środku wgłębienie, do którego wsyp sól, cukier i drożdże. 
  • Dodaj wodę oraz olej i dobrze wszystko wymieszaj. Masę przenieś na stolnicę oprószoną mąką. Zagniataj do momentu, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Możesz wykorzystać robota kuchennego do wyrobienia masy. 
  • Przełóż ciasto do miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw je w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ponownie wyciągnij je z miski na stolnicę. Zwróć uwagę, że ciasto nie powinno się kleić. 
  • Podziel ciasto na około 50-60 gramowe części. Uformuj z nich bułeczki i wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Na bułeczkach zrób nacięcia w kształcie delikatnych łuków, aby ułożyły się w charakterystyczny “kajzerkowy" wzór. 
  • Bułeczki posmaruj z wierzchu rozbełtanym białkiem z jajka. Możesz dodatkowo posypać je sezamem lub makiem.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz w nim bułeczki przez około 15 minut do momentu, aż się zarumienią. 

Przed jedzeniem poczekaj, aż bułeczki wystygną. Kajzerki rewelacyjnie smakują zarówno z wytrawnymi dodatkami – z wędliną lub serem, jak i słodkimi składnikami – na przykład z dżemem czy kremem czekoladowym. Smacznego! 

Zobacz też:

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy