Reklama
Reklama

Ulep drożdżowe bułeczki i połóż na nich widelec. Efekt zaskoczy wszystkich

Domowe wypieki zachwycają nie tylko naszych gości, ale również domowników. Z tego powodu warto odkrywać nowe sztuczki i triki, dzięki którym w prosty i szybki sposób będziemy mogli zrobić naszym bliskim miłą niespodziankę. Tym razem przedstawiamy ciekawy sposób na ozdobienie pysznych bułeczek. Poznaj przepis, dzięki któremu będziesz mógł wykazać się swoją pomysłowością.

Proste triki w kuchni to potrafią poprawić humor niejednej pani domu. Poznaj wyjątkowy przepis na pyszne bułeczki, dzięki któremu pieczenie będzie przyjemnością.

Jak ozdobić bułeczki? Zrobisz to szybko i łatwo

Jednym z najprostszych sposobów na udekorowanie domowych wypieków jest obsypanie ich cukrem pudrem. Sprawdzi się on szczególnie w przypadku wypieków, które z zasady nie są zbyt słodkie, jak np. puszystych bułeczek. Do ozdobienia ich w efektowny sposób będziesz potrzebował kilku kuchennych przyrządów.

Wystarczy, że po przyrządzeniu ciasta i uformowaniu go w drobne bułeczki, położysz na nich widelec. Następnie wystarczy obsypać je cukrem pudrem. W taki sposób uzyskasz ciekawy wzór, który sprawi, że nudny wypiek nabierze wyrazu.

Prosty przepis na puszyste bułeczki. Potrzebne składniki

Do przygotowania bułeczek będziesz potrzebować:

  • 150 ml ciepłej wody,
  • 1 opakowanie suchych drożdży,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego,
  • szczyptę soli,
  • cukier puder do ozdoby.

Jak przygotować słodkie, puszyste bułeczki?

Przygotowanie ciasta rozpocznij od zmieszania ze sobą cukru, drożdży oraz mąki. Następnie dodaj jogurt grecki, jajka oraz olej. Rozpocznij wyrabianie ciasta. Masa na bułeczki powinna być gładka, elastyczna oraz gęsta. Pozostaw ją w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie krótko ponownie wyrób ciasto i podziel je na mniejsze kulki. Ułóż je na blaszce do pieczenia, przykryj szmatką i pozostaw je do drugiego wyrastania na 30 minut. Po tym czasie ułóż na bułeczkach widelec i obsyp je dokładnie cukrem pudrem.

Nastaw piekarnik na 180 st. C. Kiedy będzie rozgrzany, włóż do niego blachę z ciastem na ok. 25-30 minut. Bułeczki będą gotowe, kiedy zauważysz, że są już rumiane.

Zobacz też:

Więcej nie zalejesz grzybków octem. Ten dodatek jest o niebo lepszy

Kotlety z kani wychodzą gumowe? Ten banalny błąd popełnia wiele osób

Mówią, że to "zioło nieśmiertelności". W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | przekąski