Reklama
Reklama

​Boczki i zaparcia przestaną być zmartwieniem. Wystarczy wsypać łyżkę do kefiru

Początek września formalnie nadal jest latem, jednak każdy z nas zaczyna już czuć nieubłagane powiewy jesieni. Nasze organizmy po lecie również potrzebują regeneracji, zwłaszcza jeśli trochę odpuściliśmy dbanie o siebie na wakacjach. Sprawdź, jak kefir z siemieniem lnianym sprawi, że boczki i zaparcia przestaną być zmartwieniem.

Właściwości kefiru

Kefir to fermentowany napój mleczny, który jest ceniony za swoje liczne właściwości prozdrowotne. Powstaje dzięki fermentacji mleka z udziałem tzw. grzybków kefirowych, które zawierają bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże. Do najważniejszych właściwości kefiru należy działanie probiotyczne (dzięki żywym kulturom bakterii), wzmacnianie układu odpornościowego, poprawa trawienia, wspieranie zdrowia kości (zawiera dużo wapnia, magnezu oraz witaminy K2), działanie przeciwzapalne, wsparcie zdrowia psychicznego (poprzez korzystny wpływ na florę jelitową) oraz obniżenie poziomu cholesterolu.

Sprawdź również: Mój dziadek przechowuje marchewkę w ten sposób. Jest świeża przez całą zimę

Dlaczego warto jeść siemię lniane?

Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu. Jest cenione za swoje liczne właściwości prozdrowotne oraz odżywcze. Przede wszystkim są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę serca, zmniejszają stany zapalne oraz poprawiają pracę mózgu. Siemię lniane warto również jeść ze względu na wysoką zawartość błonnika (zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego), źródło antyoksydacyjnych lignanów, regulację poziomu cukru we krwi, wspomaganie kontroli wagi oraz działanie przeciwzapalne. Nasiona lnu zaliczają się do kategorii superfoods, czyli najzdrowszych produktów dla ciała i umysłu.

Sprawdź również: Nazywają go zielonym złotem. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by wzmocnić serce i odporność

Kefir z siemieniem lnianym to miotełka dla jelit

Jednak prawdziwym hitem dla naszego organizmu będzie połączenie tych dwóch produktów. Właściwości probiotyczne kefiru oraz wysoka zawartość błonnika w siemieniu lnianym sprawią, że jest to super koktajl dla naszego ciała. Przede wszystkim zadbamy o pracę naszych jelit, dla których jest to swojego rodzaju peeling. Dodatkowo pozbędziemy się zaparć i zadbamy o kontrolę wagi. Wystarczy, że codziennie wypijesz szklankę kefiru i dosypiesz do niego dwie łyżki siemienia lnianego. Twój organizm wkrótce ci za to podziękuje.

Zobacz też:

Babcia zawsze podawała mi go na przeziębienie. Piję przez całą jesień i nie choruję

Wyglądają jak rydze, lecz są niejadalne. W ten sposób je odróżnisz

Uważaj na tego grzyba. Gdy trafi do garnka, całkiem zepsuje smak zupy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie