Reklama
Reklama

Biegnij do lasu po te grzyby. "Leśne rubiny" są pyszne, a Polacy rzadko je zbierają

Te grzyby to leśne rubiny, ponieważ robią wrażenie kolorem i spektakularną urodą, dzięki którym można je rozpoznać z daleka. Są jadalne i właśnie zaczyna się na nie sezon, jednak niewiele osób podczas spaceru decyduje się włożyć je do swojego koszyka. To błąd, bo są zdrowe, mają niewiele kalorii i mają delikatny lekko orzechowy smak.

Wraz ze zbliżającą się wiosną w polskich lasach powoli rozpoczyna się sezon na grzyby. Coraz piękniejsza pogoda sprzyja długim spacerom, podczas których może udać ci się odnaleźć prawdziwe skarby. 

Kiedy zobaczysz "leśne rubiny" nie wahaj się włożyć ich do koszyka. Chodzi oczywiście o jadalne czarki austriackie, które ze względu na niezwykły kolor przypominają drogocenne kamienie. Polacy rzadko je zbierają, a są zdrowe i mają ciekawy, delikatny smak.

Jak wygląda czarka austriacka? To prawdziwy rubin wśród grzybów

Jeśli chodzi o to, jak wygląda czarka austriacka, to łatwo ją zauważyć, bo prezentuje się ciekawie. Ma owocniki o kształcie niewielkich miseczek (czarek - stąd nazwa) o intensywnym ceglastoczerwonym odcieniu. 

Wewnątrz grzyb jest gładki i błyszczący, a na zewnątrz filcowaty, różowawy, pokryty subtelnymi jasnymi włoskami. Czarka austriacka ma zazwyczaj od 1 do 5 cm, a jej trzonek może mieć od 3 do 5 cm.

Na pierwszy rzut oka możesz pomylić czarkę austriacką z łudząco podobną do niej czarką szkarłatną o trochę bardziej wyrazistym odcieniu, ale ta na szczęście również jest jadalna. Ma jedynie bardziej intensywny smak i zwartą konsystencję.

Może cię zainteresować: Te "kwiatki" możesz jeść codziennie. Będziesz mieć po nich talię jak u osy

Kiedy i gdzie zbierać czarki austriackie? Właśnie zaczyna się na nie sezon

Czarka austriacka pojawia się w lasach wczesną wiosną. To jadalny grzyb, który można zbierać od marca do maja (czasem nawet od lutego), jednak nie jest zbyt popularny wśród zbieraczy. Być może dlatego, że do 2014 roku był ściśle chroniony, jednak teraz można go zbierać bez obaw. To saprotrof. 

Czarki austriackie znaleźć zazwyczaj można na gałązkach drzew liściastych, tj. wierzby, klony czy olsze. Najwięcej rośnie ich w wilgotnych lasach, zwłaszcza na obszarach górskich i podgórskich. 

Czytaj również: Tanie warzywo obniża cukier i pomaga zachować młodość. Polacy go nie lubią

Jak smakuje czarka austriacka i jak ją wykorzystać w kuchni?

Niektórzy twierdzą, że czarki austriackie nie są szczególnie smacznymi grzybami, jednak koneserzy je uwielbiają. Mają delikatny, lekko orzechowy posmak z nutą rzodkiewki. Niektórzy porównują je do trufli. 

W kuchni czarkę austriacką możesz wykorzystać jako składnik lekkiej zupy, podsmażyć ją na maśle albo oliwie z dodatkiem czosnku, tymianku i pietruszki albo zrobić z niej dodatek do jajecznicy. Możliwości jest wiele.

Zobacz też:

Kafelki od dawna myję tylko tym. Lśnią czystością, a ja mogę zaoszczędzić

Zaparz jak herbatę i pij szklankę dziennie. Boczki znikną szybciej, niż myślisz

Wsyp ryż do butelki i potrząśnij. Banalne, a usuwa uciążliwy problem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby