Te "kwiatki" możesz jeść codziennie. Będziesz mieć po nich talię jak u osy
Te warzywa wyglądają jak kwiatki. Polacy ich unikają, a są zdrowe i smaczne, więc warto je jeść nawet codziennie. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale i sprzymierzeniec zgrabnej sylwetki. Szybko sycą i mają niewiele kalorii, więc są idealnym produktem dla osób dbających o linię. Będziesz mieć po nich talię jak u osy, a to dopiero początek zalet.
Karczochy robią furorę w krajach śródziemnomorskich. Na pewno nie zaliczają się jednak do najpopularniejszych warzyw w Polsce. Są raczej produktem dla koneserów, bo nie każdy lubi ich specyficzny, lekko gorzkawy smak (przypominający połączenie szparagów, selera i orzechów).
Zresztą większość ludzi w naszym kraju nie ma pojęcia, że karczochy to jedne z najzdrowszych warzyw, które pomagają schudnąć i zachować młody wygląd na dłużej. Jest cała masa powodów, dla których powinieneś włączyć je na stałe do swojej diety.
Może cię zainteresować: Ugotowany makaron nigdy więcej się nie sklei. Zamiast wlewać olej, zrób to
Karczoch to wieloletnia roślina zielna z rodziny astrowatych, która wizualnie może kojarzyć się z pięknym kwiatem. Jest jednak warzywem, które możesz jeść codziennie.
Najbardziej popularny jest w Europie Południowej, Północnej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. To rejony, z których pochodzi i to właśnie tam jest najczęściej uprawiany.
Od XIX wieku rośliny te zaczęły być popularne także w innych częściach świata, ponieważ wtedy francuscy lekarze zaczęli głośno mówić o ich cennych prozdrowotnych właściwościach karczochów.
Karczochy warto jeść z wielu powodów. Jadalna ich część określana jako "serca", (główki kwiatostanów) zawiera mnóstwo antyoksydantów spowalniających starzenie organizmu. Włączając je na stałe do diety, na dłużej zachowasz więc młodość.
Znajdziesz w nich także inulinę (naturalny prebiotyk wspomagający odbudowę flory bakteryjnej czy odporność ). Jest źródłem: witamin: C, K, kwasu foliowego, sodu, magnezu, potasu i manganu.
To jednak nie koniec. Karczochy mogą pomagać w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL. Mają w sobie także dużą ilość sycącego błonnika, i cynarynę, która może wspierać trawienie i wspomagać oczyszczanie organizmu. Dzięki nim metabolizm przyspiesza, a dbanie o linię staje się łatwiejsze.
Czytaj również: Nie wyrzucaj spleśniałych pomidorów. Zdziwisz się, jak możesz je wykorzystać
Karczochy są najsmaczniejsze po ugotowaniu lub upieczeniu. Nadadzą się także do marynowania. Możesz podawać je z masłem lub ulubionym sosem. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, sałatki, składnik zapiekanki czy pizzy.
Zobacz też:
Pakujesz się do sanatorium? O tym nie możesz zapomnieć
Jaką wodą myjesz podłogę? Zdziwisz się, ale temperatura ma znaczenie
Używasz takiego papieru toaletowego? Konsekwencje mogą być poważne