Reklama
Reklama

Te "kwiatki" możesz jeść codziennie. Będziesz mieć po nich talię jak u osy

Te warzywa wyglądają jak kwiatki. Polacy ich unikają, a są zdrowe i smaczne, więc warto je jeść nawet codziennie. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale i sprzymierzeniec zgrabnej sylwetki. Szybko sycą i mają niewiele kalorii, więc są idealnym produktem dla osób dbających o linię. Będziesz mieć po nich talię jak u osy, a to dopiero początek zalet.

Karczochy robią furorę w krajach śródziemnomorskich. Na pewno nie zaliczają się jednak do najpopularniejszych warzyw w Polsce. Są raczej produktem dla koneserów, bo nie każdy lubi ich specyficzny, lekko gorzkawy smak (przypominający połączenie szparagów, selera i orzechów). 

Zresztą większość ludzi w naszym kraju nie ma pojęcia, że karczochy to jedne z najzdrowszych warzyw, które pomagają schudnąć i zachować młody wygląd na dłużej. Jest cała masa powodów, dla których powinieneś włączyć je na stałe do swojej diety.

Może cię zainteresować: Ugotowany makaron nigdy więcej się nie sklei. Zamiast wlewać olej, zrób to

Co to jest karczoch? Ten "kwiatek" możesz jeść codziennie

Karczoch to wieloletnia roślina zielna z rodziny astrowatych, która wizualnie może kojarzyć się z pięknym kwiatem. Jest jednak warzywem, które możesz jeść codziennie. 

Najbardziej popularny jest w Europie Południowej, Północnej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. To rejony, z których pochodzi i to właśnie tam jest najczęściej uprawiany. 

Od XIX wieku rośliny te zaczęły być popularne także w innych częściach świata, ponieważ wtedy francuscy lekarze zaczęli głośno mówić o ich cennych prozdrowotnych właściwościach karczochów. 

Dlaczego warto jeść karczochy - właściwości warzyw. Spowalniają starzenie i pomagają dbać o linię

Karczochy warto jeść z wielu powodów. Jadalna ich część określana jako "serca", (główki kwiatostanów) zawiera mnóstwo antyoksydantów spowalniających starzenie organizmu. Włączając je na stałe do diety, na dłużej zachowasz więc młodość.

Znajdziesz w nich także inulinę (naturalny prebiotyk wspomagający odbudowę flory bakteryjnej czy odporność ). Jest źródłem: witamin: C, K, kwasu foliowego, sodu, magnezu, potasu i manganu. 

To jednak nie koniec. Karczochy mogą pomagać w obniżeniu poziomu złego cholesterolu LDL. Mają w sobie także dużą ilość sycącego błonnika, i cynarynę, która może wspierać trawienie i wspomagać oczyszczanie organizmu. Dzięki nim metabolizm przyspiesza, a dbanie o linię staje się łatwiejsze.

Czytaj również: Nie wyrzucaj spleśniałych pomidorów. Zdziwisz się, jak możesz je wykorzystać

Jak wykorzystać karczochy w kuchni? To uniwersalny przysmak

Karczochy są najsmaczniejsze po ugotowaniu lub upieczeniu. Nadadzą się także do marynowania. Możesz podawać je z masłem lub ulubionym sosem. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, sałatki, składnik zapiekanki czy pizzy.

Zobacz też:

Pakujesz się do sanatorium? O tym nie możesz zapomnieć

Jaką wodą myjesz podłogę? Zdziwisz się, ale temperatura ma znaczenie

Używasz takiego papieru toaletowego? Konsekwencje mogą być poważne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy