Awokado nie ściemnieje nawet po rozkrojeniu. Wystarczy, że zrobisz to
Awokado zyskuje coraz większą sławę. Jego popularność jest w pełni zasłużona, bo to nie tylko smaczny owoc, który pasuje do wielu dań, ale i przede wszystkim niezwykle zdrowy produkt. Chcąc jednak, jak najdłużej cieszyć się jego walorami, warto wiedzieć, co zrobić, by opóźnić ciemnienie awokado. Wystarczy jedna prosta czynność.
Często po rozkrojeniu nasze awokado ciemnieje i wygląda nieapetycznie. Możemy jednak temu zapobiec, stosując prosty i szybki trik, dzięki któremu owoc będzie świeży i apetycznie zielony przez dłuższy czas. Podpowiadamy, jak zadbać o awokado, by było ono zdatne do spożycia przez kilka dni.
Awokado nie bez powodu określane jest jako superfood. Zdecydowanie jest to produkt, który warto włączyć do swojej diety. Zawiera bowiem zdrowe tłuszcze, które wspierają serce oraz gospodarkę lipidową.
Co więcej, jest doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu wpływa korzystnie na trawienie, a także zapewnia uczucie sytości na dłużej, co jest istotne dla osób, które próbują zgubić zbędne kilogramy.
W dodatku awokado obfituje w witaminę A, C, K oraz potas. Warto również wspomnieć o tym, że zawarte w nim antyoksydanty wspierają zdrowy i promienny wygląd skóry, a także opóźniają procesy starzenia. Warto więc dodawać je do kanapek czy sałatek.
Chcąc, by awokado było smaczne, należy wybierać takie, które jest już dojrzałe. Rozpoznamy je po tym, że ma intensywnie zielony kolor, a jego skórka ugina się pod naciskiem. Owoc ten nie może być twardy, ale równocześnie nie może być za miękki, ponieważ to świadczyłoby o tym, że zaczyna się już psuć.
Warto również znać sposób, który pozwoli nam szybko rozpoznać czy awokado nadaje się do spożycia. W momencie gdy z łatwością oderwiemy jego szypułkę, a pod spodem zobaczymy przygaszony żółty kolor, oznacza to, że jest ono dojrzałe. Natomiast jasnozielony kolor oznaczałby, że owoc nie nadaje się jeszcze do spożycia. Z kolei brązowy odcień świadczyłby o tym, że awokado jest już przejrzałe.
Czytaj również: Pijesz taką kawę? Nawet nie wiesz, jak sobie szkodzisz
Wiele osób jednak narzeka na problem, który pojawia się, gdy rozkroimy nasze awokado, ale nie spożyjemy go od razu w całości. Wtedy to produkt zaczyna ciemnieć. Na szczęście możemy sobie z tym poradzić.
Naturalnym sposobem na opóźnienie tego procesu, jest zadbanie o niską temperaturę. Sprawi ona, że awokado będzie zdatne do jedzenia nawet o 3 dni dłużej. Oprócz tego rozkrajając owoc i wiedząc, że nie zjemy go w całości, najpierw użyjmy połówki, która nie ma pestki. Natomiast drugą połówkę schowajmy w szczelnie zamkniętym pudełku do lodówki.
Istnieje jednak jeszcze inny, prosty trik, który sprawi, że nasze awokado zachowa intensywnie zielony kolor. Okazuje się bowiem, że wystarczy skropić je sokiem z cytryny lub limonki, zanim schowamy je do lodówki. Nie tylko dzięki temu zatrzymamy ciemnienie rozkrojonego awokado, ale i wzbogacimy jego smak. Sposób ten sprawdzi się również, gdy przygotowaliśmy z owocu smaczną pastę i chcemy, by na następny dzień nadal apetycznie wyglądała.
Zobacz też:
Śpisz przy otwartym oknie? Ekspert zdradza, czy to zdrowo
Olbrzymie grzyby w polskich lasach. Ekspert zdradza, skąd się wzięły
Weź z łazienki i przetrzyj meble. Nie zobaczysz kurzu przez wiele dni