Wysiej je na zimę, zaoszczędzisz sporo pracy. Wiosną będziesz się cieszyć pierwszymi plonami
Wbrew pozorom jesienią nie brakuje pracy w ogrodzie. Nie chodzi tu tylko o grabienie liści, ale i także wysiewanie warzyw. Okazuje się bowiem, że wiele odmian może być sianych we wrześniu, październiku i listopadzie. Sprawdź, jak rozpocząć ozimą uprawę warzyw i o czym należy pamiętać.
Jesienią możemy wysiać całkiem sporo warzyw, dzięki czemu wiosną zaoszczędzimy nieco czasu, wydłużymy swój odpoczynek i szybciej będziemy mogli cieszyć się pierwszymi zbiorami. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Jesienią wbrew powszechnemu przekonaniu możemy wysiać jeszcze wiele warzyw. Dzięki temu wiosną będziemy mogli się już cieszyć pierwszymi plonami. Tego typu model zasiewu określany jest ozimą uprawą warzyw. Oczywiście, nie wszystkie z warzyw są w stanie przetrwać zimę w gruncie, jednak nadal pozostaje nam duży wybór.
Ozimą uprawę możemy zasiewać we wrześniu, październiku i listopadzie. Dla niektórych roślin jest to o wiele lepszy wybór niż tradycyjna metoda, ponieważ lepiej przyjmują się na wiosnę, gdy mają szansę przezimować w gruncie.
Czytaj również: Dwa zabiegi, po których drzewka owocują jak szalone. Nie możesz o nich zapomnieć
Wśród warzyw, które możemy siać jesienią, jest wiele mrozoodpornych odmian, które będą cieszyły nas wiosną. We wrześniu możemy wysiać:
- sałatę masłową,
- szczypiorek,
- buraki liściowe,
- rzodkiewki,
- roszponkę,
- szczaw.
Natomiast w październiku i listopadzie wysiewamy:
- czosnek,
- chrzan,
- cebulę dymkę,
- szpinak,
- koper,
- pietruszkę korzeniową.
Nasiona tych roślin świetnie radzą sobie w gruncie zimą, a gdy temperatura na wiosnę rosnąć, to zaczynają one rozwijać się z pełną mocą i dzięki temu możemy szybciej cieszyć się plonami. Warzywa z ozimych upraw wykształcają się nawet kilka tygodni wcześniej niż te zasiewane wiosną.
Jeżeli chcemy, aby nasza ozima uprawa się udała, to musimy przestrzegać kilku zasad. Dzięki temu nasz wysiłek się opłaci i będziemy mogli cieszyć się smacznymi warzywami już wiosną. W innym przypadku zbiory będą mizerne, ponieważ rośliny nie przetrwają trudnych warunków pogodowych. Oto zasady, o których warto pamiętać:
- Decydując się na ozimą uprawę, wybierajmy miejsca dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru.
- Zanim zasiejemy rośliny, dokładnie odchwaśćmy grządkę, ponieważ chwasty będą uniemożliwiały wzrost warzywom. Co więcej, wiosną trudno będzie nam odróżnić młode pędy warzyw od chwastów.
- Zadbajmy o regularne podlewanie swojej uprawy.
- Zimą zabezpieczmy grządkę agrowłókniną lub folią.
- Przed wysiewem warzyw zadbajmy o odpowiednie podłoże dla upraw. W tym celu rozłóżmy kompost.
- Nasiona powinny być siane w bliższej odległości, niż robione byłoby to wiosnę, ponieważ w trudnych warunkach część z nich po prostu nie wykiełkuje.
Zobacz też:
Twój grudnik nie chce zakwitnąć? Pewnie popełniasz ten popularny błąd
Zimą nakarm tym zamiokulkasa. Wróci do formy i urośnie jak na drożdżach
Skrzydłokwiat w mig wypuści nowe liście i kwiaty. Wystarczy kilka skórek tego owocu