Podlej tym warzywnik jeszcze w październiku. Plony będą wielkie, jak nigdy
Jesień to czas zbiorów, a także ostatnich prac w ogrodzie. Między innymi to dobry moment na zadbanie o kondycję gleby. Zrobisz to teraz, a w przyszłym sezonie nie wyjdziesz z zachwytu, jeśli chodzi o wielkość twoich plonów. Dowiedz się, jak poprawić jakość gleby i zadbaj o to jeszcze w październiku.
Prace porządkowe na działkach i w ogrodach nabierają rozpędu. Zbieranie plonów, ostatnie koszenie trawy, przycinanie roślin i zabezpieczanie ich przed ujemnymi temperaturami są na porządku dziennym, ale niestety wiele osób zapomina o pielęgnacji gleby w tym czasie. Ma ona kluczowe znaczenie dla przyszłorocznych plonów. Na szczęście nie jest jeszcze za późno, by poprawić jej jakość.
Gleba po intensywnym czasie wegetacji roślin również przygotowuje się do odpoczynku, dlatego warto zadbać o jej wzmocnienie. Dzięki temu poprawi się jej struktura i napowietrzenie, a także zwiększy się ilość materii organicznej, przez co rośliny w kolejnym sezonie będą miały lepszy start.
W tym celu kluczowym krokiem jest usunięcie z gleby resztek liści oraz wszelkich pozostałości po roślinach warzywnych. W ten sposób zapobiegniesz rozwojowi wielu chorób, a także zadomowieniu się szkodników. Możesz również zastosować ściółkowanie gleby, aby materia organiczna mogła dobrze „wejść” w glebę.
Najpierw jednak trzeba zadbać o jej odpowiednie wzbogacenie. Dobrze zrobić to jesienią, by na wiosnę gleba była żyzna i gotowa do sadzenia nowych roślin. Tradycyjnym rozwiązaniem jest rozsypanie kompostu lub obornika, które mają za zadanie poprawić strukturę gleby. Dzięki temu jest lepiej napowietrzona, dobrze zatrzymuje wodę i sprzyja przyrostowi cennych mikroelementów niezbędnych roślinom.
Zobacz także: Zrób to w ogrodzie, nim przyjdzie mróz. Przygotujesz go na zimę
Co w przypadku, gdy nie masz dostępu do obornika lub kompostu, a chcesz na jesień użyźnić glebę? Nic straconego, gdyż dla tych tradycyjnych rozwiązań istnieje naturalna alternatywa na bazie ziół. W ten sposób można zadbać o jakość gleby bez użycia tradycyjnych nawozów.
W tym celu warto między innymi sięgnąć po pokrzywę, która jest bogata w azot, magnez, żelazo i potas. Jej szybko rozkładające się liście wzbogacają glebę w składniki mineralne. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku takich ziół jak bylica, czy też proso japońskie, które pozostawia po sobie cenne związki organiczne.
W celu produkcji takiego nawozu wystarczy wybrane zioła dokładnie zmiażdżyć i zalać wodą. Pozostawione na kilka bądź kilkanaście dni (5-14) ulegną fermentacji. Dzięki temu powstanie wyciąg, który należy wykorzystać na grządkach. Dostarczy glebie cennych składników, takich jak fosfor czy azot. Te w przyszłym sezonie zapewnią zdrowy i bujny wzrost warzyw. To prosty w wykonaniu zabieg, który możesz zrobić jeszcze w październiku. W przyszłym sezonie sam sobie podziękujesz, gdy będziesz zbierać większe i bardziej dorodne plony.
Zobacz też:
Chcesz mieć zdrowe i piękne kwiaty? Po prostu włóż to do doniczki
Koniecznie posadź ją w październiku. Wiosną będziesz mieć najpiękniejszy ogród w okolicy
Tak pozbędziesz się pnia bez koparki. Wystarczy, że wlejesz do niego to