To ostatni moment na sadzenie tej rośliny. Wiosną pozazdroszczą ci wszystkie sąsiadki
Jesienią wciąż możemy dbać o swój ogród. To idealny moment, aby posadzić w nim piękną roślinę, która odwdzięczy się uroczymi kwiatami. Mowa o kamasji. Jest to roślina cebulowa, która nie jest skomplikowana w uprawie, a stanowi wspaniałą ozdobę działki. W dodatku świetnie komponuje się z trawami ozdobnymi czy niskimi bylinami. Sprawdź, jak ją sadzić oraz pielęgnować.
Kamasja to niezwykła roślina cebulowa, która staje się coraz bardziej popularna wśród ogrodników. Nic w tym dziwnego, ponieważ jest ona bardzo łatwa w uprawie, a w dodatku cieszy oczy pięknymi kwiatami. Warto zainteresować się nią właśnie teraz, ponieważ jesień jest najlepszym momentem na posadzenie jej w ogrodzie. Podpowiadamy, jak uprawiać kamasję.
Kamasje są częściowo zimotrwałymi roślinami cebulowymi. Pochodzą one z Ameryki Północnej oraz Południowej. Tym, co je wyróżnia, są ich gwiazdkowe, drobne kwiaty występujące w odcieniach błękitu, fioletu, a nawet i bieli. Zebrane są one w podłużne oraz idące ku górze kwiatostany.
Rośliny te zakwitają od połowy maja do czerwca. Ich liście są wąskie i podłużne o zielonej barwie. Co ciekawe, cebule wszystkich kamasji są jadalne. Dawniej były ważnym źródłem pożywienia dla Indian z północno-zachodniej części kontynentu północno-amerykańskiego.
Czytaj również: To jedna z najwytrzymalszych roślin na świecie. Możesz ją uprawiać w domu lub w ogrodzie
Aktualnie najczęściej uprawia się trzy gatunki kamasji. Pierwszym z nich jest kamasja Leichtlina. Ma ona wąskie, wzniesione i jasnozielone liście. Roślina ta może dorastać do około 1 m wysokości. Jej kwiaty mają średnicę 7,5 cm.
Kolejnym gatunkiem kamasji, jest kamasja Kusika, która także dorasta do 1 m wysokości. Tworzy ona długie liście, dorastające nawet do 50 cm. Jej kwiaty są w odcieniu liliowym i mają średnicę 5 cm. Zebrane są one po kilkadziesiąt w gronach. Cebule tej rośliny są wydłużone i okryte błyszczącą, brązową łuską.
Jednak za najpiękniejszą z wszystkich kamasji uznaje się kamasję jadalną. Tworzy ona gęste kwiatostany stworzone z fioletowo-niebieskich i białych drobnych kwiatów o średnicy 4 cm. Jest ona niższa od powyższych gatunków, ponieważ osiąga 40 cm wysokości. Ma niewielkie, kuliste cebule, pokryte brązową łuską.
Podstawą uprawy kamasji jest wybór odpowiedniego miejsca dla rośliny. Najlepiej będzie ona rosła na stanowisku słonecznym lub lekko zacienionym. Gleba, w której zamierzamy uprawiać kamasję powinna być żyzna, wilgotna i próchnicza. Jej odczyn musi być lekko kwaśny.
Cebule kamasji sadzimy jesienią, dostosowując głębokość, na której je umieścimy do ich wielkości. Zazwyczaj jest to 10-15 cm. Po sadzeniu zagony musimy okryć przed mrozem, zwłaszcza w chłodniejszych regionach kraju.
Następnie od wiosny do momentu kwitnienia rośliny, systematycznie ją podlewamy. Po kwitnieniu zaprzestajemy zasilania wodą. Dzięki temu kamasja będzie mogła przejść w stan spoczynku letniego. Warto pamiętać również o tym, aby po przekwitnieniu usunąć pędy kwiatostanowe.
Później, wraz z początkiem lipca cebule kamasji należy wykopać i przechowywać je do jesieni w przewiewnym pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi około 15-20 stopni Celsjusza.
Możemy również samodzielnie zadbać o to, by cieszyć się większą ilością kamasji w naszym ogrodzie. Wystarczy, że przeprowadzimy jej rozmnażanie. Najłatwiej zrobić to poprzez oddzielenie cebul przybyszowych. Rośliny wytwarzają ich kilka sztuk każdego roku.
Dzięki temu kwitnące egzemplarze uzyskamy w przeciągu 2-3 lat. Możliwe jest również rozmnażanie z nasion, ale jest ono bardziej skomplikowane, ponieważ na kwitnienie roślin należy poczekać od 3 do 5 lat. W dodatku często nie powtarzają one cech rośliny matecznej. Nasiona należy wysiewać od razu po zbiorze, umieszczając je w przepuszczalnej, ale wilgotnej glebie.
Zobacz też:
Ostatni moment na ten zabieg. Surfinie odwdzięczą się morzem kwiatów
Sansewieria odzyska dawny wigor. Wystarczy zetrzeć te 3 warzywa
Do zimowania róż najlepsze są te liście. Wypróbuj, a wiosną podziękujesz