Posadź już teraz, a za 6 tygodni ozdobi twój ogród dywanem kwiatów
Wiosna to czas, gdy wysiewamy rośliny, aby wkrótce cieszyć się ich pięknym i obfitym kwitnieniem. Jeden z kwiatów warto siać teraz, aby już w czerwcu napawać się jego urodą i nietypowymi właściwościami. Podpowiadamy, jak to zrobić oraz gdzie i kiedy go wysiewać, a także jak o niego dbać, by kwitnienie było długie i obfite.
Okazem, który warto wysiewać już w kwietniu, jest nasturcja. To piękna jednoroczna roślina, którą cechują najczęściej żółte lub pomarańczowe kwiaty. Jej uprawa nie jest trudna, ponieważ nie ma ona wygórowanych wymagań. Wobec tego warto mieć ją w swoim ogrodzie, aby cieszyć się morzem kwiatów i korzystać z właściwości tej rośliny, która znajduje również swoje zastosowanie kuchni.
Nasturcja może być wysiewana zarówno do doniczek, jak i do gruntu. Najlepszym momentem na wysiew doniczkowy jest właśnie kwiecień. Roślina wykiełkuje wtedy już po 14-20 dniach, a jej kwiaty pojawią się już w czerwcu, o ile oczywiście zapewnimy nasturcji odpowiednie warunki.
Natomiast, jeśli decydujemy się na wysiew rośliny do gruntu, to należy robić to dopiero w drugiej połowie maja, aby nie narazić jej na przymrozki. W tym celu do dołków o odstępach 20-30 centymetrów, wrzucamy po 2-3 nasiona i przysypujemy je ziemią, uklepujemy oraz podlewamy.
Zastanawiając się, gdzie siać nasturcję, musimy wziąć pod uwagę, jaką odmianę wybraliśmy. Niskie odmiany osiągają do 20-30 centymetrów. Natomiast nasturcje pnące mogą mieć nawet 5 metrów wysokości. Właśnie z tego powodu najczęściej sieje się je przy pergolach, ściankach i altanach, gdzie będą pięknie się wspinały. Nasturcja posadzona w gruncie zaczyna kwitnąć w drugiej połowie lipca i cieszy oczy kwiatami aż do października lub do pierwszych przymrozków.
Dodatkowo wybierając stanowisko dla nasturcji, należy postawić na miejsce nasłonecznione, gdzie promienie słoneczne będą docierały przez co najmniej 6 godzin dziennie. Warto także zwrócić uwagę, by było one osłonięte i nie narażało rośliny na silne podmuchy wiatru.
Czytaj również: Koniecznie zrób to w sadzie w kwietniu. Robaczywe śliwki będą tylko wspomnieniem
Nasturcja wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby mogła cieszyć nas morzem swoich pięknych kwiatów. Przede wszystkim należy zadbać o jej regularne podlewanie. Latem powinno się zasilać roślinę wodą nawet dwa razy dziennie.
Pamiętajmy, że zarówno nasturcja rosnąca w doniczce, jak i w gruncie, najlepiej będzie czuła się w wilgotnej, ale nie podmokłej ziemi. Dodatkowo warto mieć świadomość, że zbyt częste nawożenie rośliny wpłynie co prawda na wzrost liści, ale zahamuje rozwój kwiatów.
Dbając o nasturcję, warto także podcinać regularnie zbyt długie i wiotkie pędy. Dzięki temu roślina się wzmocni oraz wypuści nowe, zdrowe i silne pędy.
Oprócz tego, że nasturcja może świetnie ozdobić nasz ogród, to nie wszyscy wiedzą, że jest ona rośliną jadalną. W dodatku dotyczy to wszystkich jej naziemnych części, czyli liści, kwiatów oraz łodyg. Jej kwiaty oraz liście mają intensywny i lekko pikantny smak.
W kuchni najczęściej wykorzystuje się ją do dekoracji dań. Bywa także smacznym dodatkiem do sałatek, kanapek czy sosów. Oprócz tego owoce nasturcji z wyglądu przypominają małe orzechy i często nazywa się je polskimi kaparami. Można je także wykorzystać, ponieważ znakomicie nadają się do marynowania lub kiszenia.
Zobacz też:
Ten zabieg dla roślin doniczkowych to konieczność. Będą lepiej rosły
Twój grudnik nie chce zakwitnąć? Pewnie popełniasz ten popularny błąd
Zimą nakarm tym zamiokulkasa. Wróci do formy i urośnie jak na drożdżach