Jesienne liście nie będą już dłużej problemem. Przygotuj z nich kompost, a twoje rośliny ci podziękują
Jesień to moment kojarzący się wielu osobom z grabieniem liści i sprzątaniem ogrodu. Jednak mało kto wie, że opadające liście z drzew i krzewów możemy wykorzystać i stworzyć z nich świetny kompost, który będzie zakwaszał glebę i ułatwi uprawę wielu gatunków roślin. Sprawdź, jak go zrobić i które z liści będą się do tego nadawały.
Jesienne liście dla wielu osób są co roku problemem, szczególnie jeśli w ogrodzie jest dużo drzew i krzewów. Jednak możemy ich obecność zamienić na coś korzystnego, w tym na przykład na samodzielnie przygotowywany kompost. Podpowiadamy, jak go wykonać.
Kompost możemy przygotować na dwa sposoby, czyli albo zrobić go w workach do kompostowania, albo zdecydować się na zrobienie go w przeznaczonym do tego kompostowniku.
Sam proces kompostowania liści trwa od 6 do 18 miesięcy i jest zależny od gatunku oraz stopnia rozdrobnienia liści. Jeżeli chcemy przyspieszyć cały ten zabieg, to możemy dodać do niego bioaktywatory, które kupimy w każdym sklepie ogrodniczym.
- Przepis na idealny kompost z liści nie jest skomplikowany. Oto jak zrobić go krok po kroku:
- Do kompostownika wrzucamy rozdrobnione i wysuszone liście, które przesypujemy ziemią lub dojrzałym kompostem.
- Do całości dodajemy dawkę azotu, używając do tego świeżego obornika lub mocznika.
- Przysypujemy mieszankę warstwą ziemi i zalewamy wodą.
- Następnie nasz kompostownik zakrywamy folią, a worki zawiązujemy i robimy w nich kilka otworów.
- Tak przygotowany kompost musimy systematycznie wzruszać i podlewać wodą co średnio 5-6 tygodni.
Ważne jest także to, żeby odpowiednio wykorzystać nasz kompost z liści. Z racji tego, że jest on lekko kwaśny, to świetnie nadaje się do zakwaszania gleby np. pod uprawę truskawek, porzeczek, malin, żurawiny czy borówki amerykańskiej. Idealnie sprawdzi się także do pielęgnowania wrzośców czy rododendronów. Dzięki niemu rozluźnia się ciężka i zbita gleba, a w piaszczystej ziemi pozostaje wilgoć.
Czytaj również: Hortensje bardzo tego nie lubią. Zabezpiecz je na zimę, a przetrwają nawet duże mrozy
Zanim jednak przystąpimy do przygotowywania naszego kompostu, musimy wiedzieć o tym, że nie wszystkie liście warto przetwarzać.
Do kompostowania najlepiej nadają się liście drzew i krzewów zrzucających liście na zimę, zarówno tych ozdobnych, jak i owocowych. Dodajmy również, że liście poszczególnych gatunków różnią się tempem rozkładu, wobec tego np. liście gruszy, olchy, czy dębu warto kompostować oddzielnie, aby nie opóźniały procesu rozkładu pozostałych liści.
Natomiast najlepsze do kompostowania będą liście:
- derenia,
- grabu,
- lipy,
- jabłoni,
- jesionu,
- klonu,
- leszczyny,
- tawuły,
- brzozy,
- topoli,
- wierzby,
- jaśminowca,
- jarzębiny.
Przede wszystkim musimy wiedzieć o tym, że do kompostowania nadają się wyłącznie zdrowe liście, które nie mają żadnych objawów chorób i śladów obecności szkodników.
Oprócz tego powinniśmy unikać liści orzecha włoskiego, które zawierają juglon, czyli związek, posiadający właściwości alleopatyczne, wpływające na zahamowanie wzrostu niektórych gatunków roślin. Co więcej, do kompostu nie nadają się także liście kasztanowca, które często są siedliskiem larw bardzo groźnego szkodnika, czyli szrotówki kasztanowcowiaczka, zimującego w opadłych liściach drzew z tego gatunku.
Zobacz też:
Twój grudnik nie chce zakwitnąć? Pewnie popełniasz ten popularny błąd
Zimą nakarm tym zamiokulkasa. Wróci do formy i urośnie jak na drożdżach
Skrzydłokwiat w mig wypuści nowe liście i kwiaty. Wystarczy kilka skórek tego owocu