Reklama
Reklama

Chcesz posadzić cebulę dymkę? Nie przegap tego terminu, a szybko zbierzesz szczypior do kanapek

Wiosną, kiedy przyroda budzi się do życia, chętnie sięgamy po rozmaite nowalijki. Kanapki i sałatki z dodatkiem zielonego szczypiorku są zdrowsze i znacznie smaczniejsze. Jeśli nie przegapisz tego terminu, cebulka dymka zapewni ci wyjątkowo obfite zbiory. Dodasz koloru i smaku wszystkim wiosennym potrawom.

Czym wyróżnia się cebulka dymka?

Cebulka dymka to mała, młoda cebula, która nadaje się do sadzenia, marynowania lub spożywania na surowo. Jest łatwiejsza w uprawie niż cebula wysiewana z nasion i daje szybsze i większe plony. Ma delikatny smak i aromat i pasuje do wielu potraw. Możesz ją uprawiać na słonecznym stanowisku, na żyznej i przepuszczalnej glebie.

Oprócz małych i smacznych cebulek, dymka oferuje również zielony i chrupiący szczypiorek, który zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jest bogaty w witaminę C, B1, B2, A oraz beta-karoten. Ma również wiele składników mineralnych takich jak: wapń, potas, żelazo i fosfor.

Kiedy najlepiej posadzić cebulkę dymkę?

Idealny czas na sadzenie dymki to oczywiście wiosna. Warto jednak odczekać aż ustąpią przymrozki, które mogłyby uszkodzić rośliny. Cebulka urośnie szybko, jeśli wsadzisz ją do gruntu w okresie od końca marca do końca kwietnia.

Kiedy możemy liczyć na pierwsze zbiory szczypiorku? Tuż po posadzeniu dymka zaczyna bardzo szybko kiełkować. Zaledwie po 3-4 tygodniach pojawią się pierwsze pędy szczypiorku. A to oznacza, że zielonym smakołykiem możemy cieszyć się końcem maja lub początkiem czerwca.

Czytaj również: Planujesz wysiew papryczek? Podlewaj je tym, a wyrosną nawet 5 razy szybciej

Szczypiorek należy ścinać stopniowo, zbierając tylko tyle, ile akurat potrzebujemy. Wówczas dymka zaczyna się jeszcze bardziej rozkrzewiać i rozrastać. Pędy szczypiorku najlepiej zbierać wtedy, gdy osiągną długość ok. 15-20 cm.

Warto również pamiętać, że systematyczne zbieranie szczypiorku poprawi zdrowie rośliny i zapobiega zbyt szybkiemu kwitnięciu, które wstrzymałoby cykl wegetacyjny dymki. W ten sposób roślina cały czas będzie wypuszczała nowe pędy, co przełoży się na obfite zbiory ziół.

Jak sadzić cebulkę dymkę? 5 prostych kroków

Cebulka dymka to pyszna i zdrowa warzywna przyprawa, która pasuje do wielu potraw. Możesz ją łatwo uprawiać w swoim ogrodzie lub na balkonie. Wystarczy, że zastosujesz te proste kroki.

Krok 1: Wybierz miejsce i czas

To roślina, która lubi słońce i ciepło, więc wybierz takie miejsce, które jest dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna i lekko kwaśna. Jeśli jest zbyt ciężka lub zasadowa, możesz ją ulepszyć, dodając kompost lub torf. Dymkę można sadzić dwa razy w roku: jesienią lub wiosną. Jesienią cebulka dymka jest większa i lepiej przechowuje się zimą. Wiosenne odmiany są mniejsze i delikatniejsze w smaku.

Krok 2: Przygotuj glebę

Przed sadzeniem cebuli należy dobrze przygotować glebę. Przekop ją na głębokość około 20 cm, usuń chwasty i kamienie, a na koniec wymieszaj z kompostem lub obornikiem. Następnie wyznacz równe rządki, pozostawiając około 25-30 cm odstępu. W tym celu możesz użyć sznurków lub patyków.

Krok 3: Wybierz cebulki

Do sadzenia potrzebujesz młodych, małych cebulek. Ich nasiona możesz również kupić w sklepie ogrodniczym. Wybieraj tylko te cebulki, które są zdrowe, twarde i nieuszkodzone. Odrzuć te, które są zgniłe, miękkie, pęknięte lub zaatakowane przez szkodniki.

Krok 4: Sadź cebulki

Sadzenie cebulki dymki jest bardzo proste. Wystarczy, że zrobisz dołki w glebie o głębokości około 2-3 cm, z około 10 cm odstępem między roślinami. Włóż cebulki do dołków, tak aby ich czubek wystawał lekko nad ziemią. Przysyp je cienką warstwą ziemi i delikatnie ubij.

Krok 5: Podlewaj i pielęgnuj

Cebula dymka potrzebuje regularnego podlewania co kilka dni. Rób to jednak z umiarem, ponieważ w przeciwnym razie cebulki mogą zgnić. Nie lej wody bezpośrednio na rośliny, tylko na glebę wokół nich. Odchwaszczaj grządki, usuwając chwasty ręcznie lub ostrym narzędziem. Dwa raz w sezonie stosuj nawozy wieloskładnikowe lub organiczne. Możesz też posypać cebulę popiołem drzewnym, aby zapobiec chorobom i szkodnikom.

Zobacz też:

Te warzywa wysiej jeszcze w lipcu. Szybko doczekasz się plonów

Wystarczy kilka składników z kuchennej szafki. Zrób domowy oprysk, a mszyce nie tkną winorośli

Ta odmiana hortensji jest tak piękna, że zwala z nóg. Musisz mieć ją w ogrodzie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: działka | szklarnia | warzywniak | sadzenie