Reklama
Reklama

Zupa pomidorowa bez gotowania, w sam raz na upały. Orzeźwia, syci i smakuje

Lada moment z nieba poleje się żar. Nie ma nic gorszego niż stanie przy rozgrzanej kuchence i mieszanie gorącej zupy w tak upalne dni. Właśnie dlatego warto przygotować pomidorówkę w wersji na zimno. W Hiszpani jedzą ją non stop. Sprawdź prosty przepis i zrób pyszne, orzeźwiające, a jednocześnie syte danie.

W polskiej kuchni w trakcie upalnych dni królują chłodniki z buraków, ogórków, a nawet z arbuza. Mało komu przyszłoby do głowy, że można zrobić pomidorówkę na zimno. W Hiszpanii nosi nazwę gazpacho i zachwyca słodko-słonym smakiem z lekko odczuwalną ostrością. Serwuje się ją w każdej restauracji, ale i na letnich imprezach rodzinnych np. na weselu. Czas poznać przepis na zupę pomidorową bez gotowania. 

Składniki na gazpacho

Głównym składnikiem gazpacho są oczywiście pomidory. Ważne, żeby były mięsiste i słodkie. Używamy również innych warzyw, których brakuje w polskiej pomidorówce. Mowa o ogórkach gruntowych, papryce, czerwonej cebuli, czosnku i papryczce chili nadającej ostrości. Całość dopełniają jeszcze inne dodatki, m.in. standardowe przyprawy. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia gazpacho? Oto dokładna lista:

  • 1,5 kg pomidorów;
  • 3 ogórki gruntowe;
  • 1 papryka;
  • 1 cebula czerwona;
  • 2 ząbki czosnku;
  • mały kawałek papryczki chili;
  • 4 kromki chleba bez skórki;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 3 łyżki octu winnego;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • przyprawy: sól, pieprz wedle uznania i odrobina cukru. 

Przepis na zupę pomidorową bez gotowania

Żeby zrobić zupę pomidorową bez gotowania, na początek należy sparzyć pomidory. W tym celu robimy na nich nacięcia na dole i wrzucamy na chwilę do wrzątku. Następnie obieramy te warzywa ze skórek i kroimy w kostkę. Możemy przetrzeć je przez sitko, jeśli chcemy pozbyć się nasion. 

W kolejnym kroku przygotowujemy pozostałe warzywa: ogórki obieramy i kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką, cebulą i czosnkiem. Wszystko wrzucamy do jednego garnka i dodajemy jeszcze papryczkę chili, a także poszarpane pieczywo bez skórki. 

Całość blendujemy. Potem dolewamy oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny i dosypujemy sól, pieprz oraz odrobinę cukru. Tak przygotowane gazpacho wkładamy do lodówki na kilka godzin. 

Przed podaniem pomidorówki "na zimno" polecamy jej udekorowanie pokruszoną fetą oraz listkami świeżej mięty. Możemy zastąpić je bazylią albo natką pietruszki. 

Zobacz też:

Zapomnij o oleju czy jajku. Dodaj to do ciasta na pierogi, a będzie miękkie jak chmurka

​Zapomnij o gotowanym bobie z masłem. W tej wersji smakuje o niebo lepiej

​W PRL-u wszyscy jedli tę rybę. Dziś mało kto o niej pamięta, a jest smaczna i zdrowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa