Zrób, póki trwa sezon na śliwki. Przepis jest banalnie prosty, a smakuje obłędnie
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać te owoce do różnych wypieków. Tym razem przedstawiamy przepis na banalnie proste ciasto francuskie - clafoutis. Wystarczy zalać masą sezonowe dary natury i całość zapiec w piekarniku, a uzyskamy gęsty i wilgotny placek, który aż rozpływa się w ustach.
Ciasta ze śliwkami królują na naszych stołach we wrześniu. Zazwyczaj robimy je na drożdżowym albo kruchym cieście. Mało kto zna przepis na clafoutis, a szkoda. Jest do najprostszy na świecie placek, który uda się dosłownie każdemu. Nie ma mowy o zakalcu.
Clafoutis najlepiej zrobić ze śliwkami węgierkami, które są dojrzałe, miękkie, lecz nieprzejrzałe. Ich wnętrze jest mięsiste, jednak nie rozpada się w trakcie pieczenia, natomiast w smaku wyczuwamy naturalną słodycz z nutą kwasowości.
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć do tego ciasta węgierek i słodko-kwaśnych śliwek "stanley", zazwyczaj wykorzystywanych do kompotów, powideł i nalewek. Wówczas smak placka będzie jeszcze lepszy.
Do ciast nie nadają się natomiast twarde i niedojrzałe owoce, które nie są wystarczającą słodkie. Wybieraj więc śliwki z lekko pomarszczoną skórką - ich miąższ łatwo odchodzi od pestki.
Składniki:
- 700 g śliwek;
- 200 ml mleka;
- 100 ml śmietanki 30 proc.;
- 150 g cukru;
- 130 g mąki pszennej;
- 4 jajka;
- skóra z 1 cytryny;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Wyjmij wcześniej wszystkie składniki z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Z kolei mleko podgrzej w rondelku i dodaj do niego śmietankę oraz ekstrakt waniliowy. Śliwki pokrój na połówki i usuń z nich pestki. Następnie umieść je na tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
W kolejnym kroku ubijaj jajka z cukrem na jasną i puszystą masę - zazwyczaj trwa to około 7 minut. Potem zmniejsz obroty miksera i dosypuj partiami mąkę oraz szczyptę soli. Mieszaj tylko do połączenia składników.
Następnie dolej mleko ze śmietanką i ekstraktem waniliowym - całość miksuj powoli. Na koniec wmieszaj skórkę z cytryny.
Tak przygotowaną masę wylej na śliwki. Clafoutis piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto musi się ściąć i lekko zarumienić.
Propozycje podania:
Clafoutis ze śliwkami warto obsypać cukrem pudrem, brązowym cukrem albo cynamonem. Można także oblać to ciasto miodem lub syropem klonowym. Wspaniale smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Zobacz też:
Takie przetwory na zimę robiła moja mama. Wachowicz odtwarza przepis z PRL-u
Ciągle sięgasz po słodycze? Pij rano ten koktajl, a zapomnisz o problemie
Takie gołąbki robi moja mama. Są pyszne, a nie ma w nich grama mięsa