Reklama
Reklama

Zrób, póki trwa sezon na śliwki. Przepis jest banalnie prosty, a smakuje obłędnie

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, dlatego warto wykorzystać te owoce do różnych wypieków. Tym razem przedstawiamy przepis na banalnie proste ciasto francuskie - clafoutis. Wystarczy zalać masą sezonowe dary natury i całość zapiec w piekarniku, a uzyskamy gęsty i wilgotny placek, który aż rozpływa się w ustach.

Ciasta ze śliwkami królują na naszych stołach we wrześniu. Zazwyczaj robimy je na drożdżowym albo kruchym cieście. Mało kto zna przepis na clafoutis, a szkoda. Jest do najprostszy na świecie placek, który uda się dosłownie każdemu. Nie ma mowy o zakalcu. 

Jakie są najlepsze śliwki do clafoutis?

Clafoutis najlepiej zrobić ze śliwkami węgierkami, które są dojrzałe, miękkie, lecz nieprzejrzałe. Ich wnętrze jest mięsiste, jednak nie rozpada się w trakcie pieczenia, natomiast w smaku wyczuwamy naturalną słodycz z nutą kwasowości. 

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć do tego ciasta węgierek i słodko-kwaśnych śliwek "stanley", zazwyczaj wykorzystywanych do kompotów, powideł i nalewek. Wówczas smak placka będzie jeszcze lepszy. 

Do ciast nie nadają się natomiast twarde i niedojrzałe owoce, które nie są wystarczającą słodkie. Wybieraj więc śliwki z lekko pomarszczoną skórką - ich miąższ łatwo odchodzi od pestki. 

Przepis na clafoutis ze śliwkami

Składniki:

  • 700 g śliwek;
  • 200 ml mleka;
  • 100 ml śmietanki 30 proc.;
  • 150 g cukru;
  • 130 g mąki pszennej;
  • 4 jajka;
  • skóra z 1 cytryny;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • szczypta soli. 

Przygotowanie:

Wyjmij wcześniej wszystkie składniki z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Z kolei mleko podgrzej w rondelku i dodaj do niego śmietankę oraz ekstrakt waniliowy. Śliwki pokrój na połówki i usuń z nich pestki. Następnie umieść je na tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. 

W kolejnym kroku ubijaj jajka z cukrem na jasną i puszystą masę - zazwyczaj trwa to około 7 minut. Potem zmniejsz obroty miksera i dosypuj partiami mąkę oraz szczyptę soli. Mieszaj tylko do połączenia składników. 

Następnie dolej mleko ze śmietanką i ekstraktem waniliowym - całość miksuj powoli. Na koniec wmieszaj skórkę z cytryny. 

Tak przygotowaną masę wylej na śliwki. Clafoutis piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto musi się ściąć i lekko zarumienić. 

Propozycje podania:

Clafoutis ze śliwkami warto obsypać cukrem pudrem, brązowym cukrem albo cynamonem. Można także oblać to ciasto miodem lub syropem klonowym. Wspaniale smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych. 

Zobacz też:

Takie przetwory na zimę robiła moja mama. Wachowicz odtwarza przepis z PRL-u

Ciągle sięgasz po słodycze? Pij rano ten koktajl, a zapomnisz o problemie

Takie gołąbki robi moja mama. Są pyszne, a nie ma w nich grama mięsa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta